Proste i szybkie danie z kurczaka i warzyw podawane z żółtym ryżem curry
Potrzebne składniki:
1) Pierś z kurczaka
2) Mrożone warzywa
3) Ryż - obojętnie jaki
3) Śmietana/jogurt naturalny
3) Masło roślinne
4) Oliwa/olej (najlepiej oliwa)
5) Przyprawy: curry, gyros, sól, pieprz
Do zmycia:
-patelnia
-garnek
-drewniana łyżka
-sztuczce
-kubek/szklanka/kufel/kieliszek
Sposób przygotowania:
Obowiązkowo przemywamy cyca. Kroimy w paski kostkę czy jak tam kto chce. Sold and pepper Rozgrzewamy na patelni sporo masła roślinnego i troche oliwy lub oleju. Gdy tylko masło się rozpuści wrzucamy mięcho. Pruszumy dużą ilością gyrosa. Mieszamy wszystko dokładnie. Optymalnie możemy dolać troszeczke mleka lub ciepłej wody i zafoliować wrzucając do lodówki na jakiś czas. Jeśli jednak nie chce nam się czekać to poprostu dalej smażymy. Obsmażamy troche mięsko i wrzucamy warzywa. Jeśli tłuszczu jest mało dokładamy masła, ale bez przesady!!! Optymalnie możemy przykryć patelnie. W tym czasie lejemy wode do gara i wrzucamy torebule ryżu, troche soli i duuuża łycha curry. Ryż mieszamy od czasu do czasu. Kiedy miesą będzie upieczone a warzywka miękkie wlewamy jogurt naturalny lub śmietane pozbywając sie uprzednio zbyt dyżej ilości tłuszczu z patelni. Na małym ogniu wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowaną torbę ryżu hartujemy chwilę pod zimną wodą. Wywalamy ryż na tależ albo wrzucamy do mięcha i warzyw. Potrawa dobrze smakuje z sokiem przecierowym.
Wartości odżywcze:
Pierś z kurczaka - w 100g:
21.5 (białko) / 1.3 (tłuszcz) / 99 (kcal)
Ryż - Jest napisane na opakowaniu
Warzywa - j.w
Śmietana/jogurt naturalny - j.w
Reszta składników jest w ilościach śladowych :)
Smacznego!