SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier - gorzka prawda

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3563

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
Jesli bylo, prosze skasowac. Jesli nie bylo, bardzo, bardzo polecam obejrzec do poduchy.





Specjalista endokrynologii z uniwersytetu kalifornijskiego wyjasnia (bardzo dokladnie) jak fruktoza rozp*****la nasza watrobe i nie tylko. A ze fruktoza stanowi 50% cukru czy syropu kukurydzianego (po rozbiciu sacharozy na glukoze i fruktoze w procesie trawienia) problem dotyczny masy produktow spozywczych na rynku.

Run Forrest, run!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Fuckmaster ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 202 Napisanych postów 31902 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94099
taktyka? straszymy?
ee ja raczej nie z tych.. zle zrozumiałeś. raczej podkreslam udokumentowane negatywne skutki stosowania - czegos tam- o czym NIKT nie pisze. każdy pisze-

zdrowsza taka, bo tak powiedział ktoś,
a nie bo taka bo tu wykazał że to..

ale aby okreslić i mieć swoje zdanie - trzeba najpierw mieć ogrom informacji, pozytywno negatywny wywiad, a nie tylko pozytywny.

nie bierz mnie za przeciwnika w tym pości bo na pewno nim nie jestem, wierzę w prozdrowotne działania diet ze zwiększoną podażą lipidów, ale pamiętam o skutkach negatywnych. sam dostarczam 40%-50% zapotrzebowania z tłuszczu.
zauważ ze chociazby o zwiekszonym ryzyku chorob nowotworowych nikt nie napisał- podałem taki przykład. (bo nie trzeba być profesorem n med, zeby wiedzieć, ze np mozna jarać karton fajek dziennie i nie dorobić się raka płuc)

dziwnym byłoby gdyby, ktoś się nie zgodził z tym, ze wyrobienie poglądów na dany temat ma miejsce wtedy, gdy (powtórzę się) znamy dobre i złe strony wszystkiego -
od zdrowia, przez politykę, konsumpcję etc , bo inaczej jestesmy jak chorągiewki-
czyli niestety większość wyborców - idąc przykladem polityki.

po raz ostatni zaznaczę - ze nie jestem przeciwnikiem diety w/w, nie jestem wszechwiedzący, ale z pewnoscią chcę podyskutowac rzeczowo i dowiedzieć się sam kilku rzeczy, więc prosiłbym Cię o nie zabieranie głosu w taki sposób jak " straszenie ludzi chorobami " itp odbiegające od ideologii jaką przekazuję-
napsiałem - piszę moze niezbyt składnie, bo z telefonu, wiec lepiej zapytać.



Zmieniony przez - f***master w dniu 2012-05-21 18:35:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Wiadroman-Te Amerykany się spóźniły o co najmniej 30lat.Nasz Polski lekarz Jan Kwaśniewski doszedł do takich wniosków jakieś 30 pare lat temu i opracował dietę optymalną.Potem byli Austriacy Wolfgang Lutz,ChristianB.Allan opracowująć dietę ubogą w węglowodany.No ale wiadomo Ameryka to imperium jak tam mówią to mówią reszta słuchai potakuje.Jak w Polsce czy małej Austrii to się śmiejemy że głupoty.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a teraz prosimy cosik
a po chinskiemu 家思 牢 雷 男
好 安 明 家思 牢 雷 男

itd....
Zmieniony przez - chunga w dniu 2012-04-09 18:20:53

Zmieniony przez - chunga w dniu 2012-04-09 18:22:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
godula
Wiadroman-Te Amerykany się spóźniły o co najmniej 30lat.Nasz Polski lekarz Jan Kwaśniewski doszedł do takich wniosków jakieś 30 pare lat temu i opracował dietę optymalną.Potem byli Austriacy Wolfgang Lutz,ChristianB.Allan opracowująć dietę ubogą w węglowodany.No ale wiadomo Ameryka to imperium jak tam mówią to mówią reszta słuchai potakuje.Jak w Polsce czy małej Austrii to się śmiejemy że głupoty.


Ten wyklad nie jest o dietach niskoweglowodanowych. Z tego co kolo mowi wynika, ze glukoza jest raczej ok. Calosc jest o szkodliwosci fruktozy, kolo porownuje metabolizm glukozy, fruktozy i etanolu w watrobie.
Z porownania wynika, ze fruktoza ma bardzo blisko do etanolu a nie glukozy. Z 12 objawow zatrucia alkoholem, fruktoza potrafi wywolac 8. Plus, fruktoza na skroty odklada sie w postaci tluszczu i w naczyniach krwionosnych (poprzez synteze chasteczek cholesterolu w wysokiej gestosci). A glukoza tak nie dziala, czyli to nie jest wyklad o tym ze wszystkie wegle sa w czambul zle.

EDIT: a co do timingu, ten wykladajacy kolo wspomina o ksiazce
"Pure, White and Deadly" wydanej w 1972, napisanej przez brytyjskiego
naukowca John Yudkin (ksiazka latwa do sciagniecia w formie PDF,
ja juz ja mam :) ). John Yudkin juz wtedy bil na alarm o szkodliwosci cukru. Czynniki ekonomiczne jednak wpedzily caly przemysl zywnosciowy
Stanow na takie a nie inne tory - to tez jest sensownie wylozone w tym filmie.
Generalnie, calosci jest sensownie i przekonywujaco argumentowana i poparta statystykami i wynikami z eksperymentow.

Zmieniony przez - wiadroman w dniu 2012-04-09 19:47:17

Run Forrest, run!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
cyt"Ten wyklad nie jest o dietach niskoweglowodanowych. Z tego co kolo mowi wynika, ze glukoza jest raczej ok"Jak ten kolo twierdzi że glukoza jest ok a fruktoza jest be to zwyczajnie jest głupi.To tak jak twierdzenie że miodek jest ok a cukier be.Zwykła ściema.Ze zwykłej biochemii można dowiedzieć się że dla naszego organizmu gulukoza,fruktoza,sacharoza to nic innego jak paliwo tylko jedne mają więcej witamin,mikroelementów a inne są ich pratycznie pozbawione.W trakcie trawienie i dzięki insulinie i tak nasz organizm sprowadza je do cukrów prostych rozbijając w drobny mak.A tak na marginesie ciekawe kto zapłacił za te badania i na czyje zlecenie je wykonał.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 48 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 414
Miodek jest ok ze względu na działanie probiotyczne a nie na cukry w nim zawarte!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
godula
Jak ten kolo twierdzi że glukoza jest ok a fruktoza jest be to zwyczajnie jest głupi.


Fruktoza na przyklad nie powoduje wyrzutu insuliny - efekt jest taki, ze nie ma efektu sycacego, po prostu jesz a dalej jestes glodny, wyrzut insuliny dziala jak sygnal hamujacy laknienie.
I jeszcze raz - na poziomie reakcji chemicznych koles na filmie
omawia roznice w metabolizmie glukozy i fruktozy i sa one znaczne.
Twoja natomiast wiedza o metabolizmie weglowodanow to "one sa rozbijane sa w drobny mak".
Jak dla mnie koniec dyskusji.

godula
W trakcie trawienie i dzięki insulinie i tak nasz organizm sprowadza je do cukrów prostych rozbijając w drobny mak.


Nie w drobny mak tylko w *glukoze*.

godula
A tak na marginesie ciekawe kto zapłacił za te badania i na czyje zlecenie je wykonał.


Uzyj googli?

Run Forrest, run!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Jaka jest różnica między glukozą a fruktozą ?.Może się czegoś ciekawego dowiem?.Do strawienia fruktozy nie jest potrzebna insulina?A to ciekawe super wiadomość dla cukrzyków.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
W trakcie trawienie i dzięki insulinie i tak nasz organizm sprowadza je do cukrów prostych rozbijając w drobny mak.


Nie w drobny mak tylko w *glukoze*. -
Ciekawe a ja cały czas myślałem że glukoza przemienia się w ATP polegającą na podziale,czyli rozkładzie cząsteczki glukozy w czasie którego powstają dwie nowe cząsteczki,każda trójwęglowa.To jest ten mój przysłowiowy w drobny mak.Przed tym procesem jeszcze glukoza ulega rozkładowi i wydzielenia się energii zwanej glikolizą.Nie nudząc glukoza to wstęp potem następuje drobny mak-
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1370 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 15179
godula
Jaka jest różnica między glukozą a fruktozą ?.


Obejrzyj film, uzyj googli, wiki?

http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose

Fructose and galactose are phosphorylated in the liver by fructokinase (Km= 0.5 mM) and galactokinase (Km = 0.8 mM). By contrast, glucose tends to pass through the liver (Km of hepatic glucokinase = 10 mM) and can be metabolised anywhere in the body.

I kolejny cytat z wiki:

While a few other tissues (e.g., sperm cells[59] and some intestinal cells) do use fructose directly, fructose is metabolized primarily in the liver.[60]

Compared with consumption of high glucose beverages, drinking high fructose beverages with meals results in lower circulating insulin and leptin levels, and higher ghrelin levels after the meal.[61] Since leptin and insulin decrease appetite and ghrelin increases appetite, some researchers suspect that eating large amounts of fructose increases the likelihood of weight gain.[62]
Excessive fructose consumption may contribute to the development of non-alcoholic fatty liver disease.[63]


I o tym kolo tez mowi na filmie, glukoza jest "natywna" dla naszych organizmow. W momencie jak jest przyswajana moze byc od razu uzyta przez miesnie czy inne organy. Fruktoza nie. Jedynie watroba moze przetworzyc fruktoze - owszem na koncu, po przetworzeniu przez watrobe i tak otrzymujemy energie (tak samo jak z etanolem!), ale ten proces przetwarzania w watrobie wywoluje efekty uboczne ktore sa nieciekawe - tak wynika z filmu.


godula
Do strawienia fruktozy nie jest potrzebna insulina?


Insulina nie sluzy do trawienia niczego.

godula
A to ciekawe super wiadomość dla cukrzyków.


Super wiadomosc dla cukrzykow jest taka, ze powinni jak ognia unikac fruktozy. Kolo na filmie twierdzi, ze fruktoza przyczynia sie do chorob serca (poprzez otluszczenie naczyn) i cukrzycy (poprzez zwiekszenie insulinoodpornosci).

Run Forrest, run!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 566 Wiek 54 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7290
Wiadroman widzę że kumasz ale twoja wiedza nie może opierać się na informacjach z inetrnetu.Warto poczytać kilka książek z zakresu biochemii.Wszystko to co zjemy po zawiłych porcesach zamienia się w ATP(trójfosforanu adenozyny) głównej cząsteczki zapewniającej energię komórkom.A bez insuliny niem ma możliowści by organizm ludzki zamieniał węglowodany w energię potrzebna dla człowieka.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Konkurs na kwiecień:Praktyczny Dziennikarz Sportowy

Następny temat

Konkurs Dziennikarz arekmos81 :Relacja z I ZAWODÓW KULTURYSTYCZNYCH ELBLĄG

WHEY premium