godulaWiadroman-Te Amerykany się spóźniły o co najmniej 30lat.Nasz Polski lekarz Jan Kwaśniewski doszedł do takich wniosków jakieś 30 pare lat temu i opracował dietę optymalną.Potem byli Austriacy Wolfgang Lutz,ChristianB.Allan opracowująć dietę ubogą w węglowodany.No ale wiadomo Ameryka to imperium jak tam mówią to mówią reszta słuchai potakuje.Jak w Polsce czy małej Austrii to się śmiejemy że głupoty.
Ten wyklad nie jest o dietach niskoweglowodanowych. Z tego co kolo mowi wynika, ze glukoza jest raczej ok. Calosc jest o szkodliwosci
fruktozy, kolo porownuje metabolizm glukozy, fruktozy i etanolu w watrobie.
Z porownania wynika, ze fruktoza ma bardzo blisko do etanolu a nie glukozy. Z 12 objawow zatrucia alkoholem, fruktoza potrafi wywolac 8. Plus, fruktoza na skroty odklada sie w postaci tluszczu i w naczyniach krwionosnych (poprzez synteze chasteczek cholesterolu w wysokiej gestosci). A glukoza tak nie dziala, czyli to nie jest wyklad o tym ze wszystkie
wegle sa w czambul zle.
EDIT: a co do timingu, ten wykladajacy kolo wspomina o ksiazce
"Pure, White and Deadly" wydanej w 1972, napisanej przez brytyjskiego
naukowca John Yudkin (ksiazka latwa do sciagniecia w formie PDF,
ja juz ja mam :) ). John Yudkin juz wtedy bil na alarm o szkodliwosci cukru. Czynniki ekonomiczne jednak wpedzily caly przemysl zywnosciowy
Stanow na takie a nie inne tory - to tez jest sensownie wylozone w tym filmie.
Generalnie, calosci jest sensownie i przekonywujaco argumentowana i poparta statystykami i wynikami z eksperymentow.
Zmieniony przez - wiadroman w dniu 2012-04-09 19:47:17