ja bakłażana duszę z warzywami tj. cukinia, marchew, papryka, oraz z dodatkiem koncentratu pomidorowego i różnych przypraw fajny też wychodzi grillowany czy pieczony , tylko najlepszy jest mocno podpieczony, rozpadający się
Możesz przekroić bakłażana w poprzek, do środka wrzucic gałązkę tymianku, kilka igieł rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, skropić oliwą. Składasz 2 połówki razem i pieczesz w folii alu bądź zawinięty w papier w 200*c jakieś 20-30min. Po upieczeniu zjadasz w całości lub tak jak ja, wyskrobujesz miąższ, mieszasz z chudym twarogiem (doprawiasz lekko gałką muszkatołową) i masz super pastę na razowe tosty lub chrupkie pieczywo. Pozdro ;)
Tak, polecam. właśnie skończyłam faszerowaną cukinie. żeby pozbyć się z bakłażana zalegającej cierpkości i goryczy trzeba go dobrze posolić i odłożyć aż pojawi się sok, następnie umyć pod bieżaca wodą i osuszyć - wtedy jest pyszny. Pamiętaj, ze bakłażan baaardzo chłonie tłuszcz.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej przeglądarce.