SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Co sądzicie o bakłażanie w diecie?Polecacie jakieś przepisy na niego?

Wysłana -
Co sądzicie o bakłażanie?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Bakłazan89
Co sądzicie o bakłażanie?

Polecam. Jednak to trudne warzywo i wymaga odpowiedniej obrobki by bylo smaczne.
Wysłana -
ja bakłażana duszę z warzywami tj. cukinia, marchew, papryka, oraz z dodatkiem koncentratu pomidorowego i różnych przypraw
fajny też wychodzi grillowany czy pieczony , tylko najlepszy jest mocno podpieczony, rozpadający się
Wysłana -
Możesz przekroić bakłażana w poprzek, do środka wrzucic gałązkę tymianku, kilka igieł rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, skropić oliwą. Składasz 2 połówki razem i pieczesz w folii alu bądź zawinięty w papier w 200*c jakieś 20-30min. Po upieczeniu zjadasz w całości lub tak jak ja, wyskrobujesz miąższ, mieszasz z chudym twarogiem (doprawiasz lekko gałką muszkatołową) i masz super pastę na razowe tosty lub chrupkie pieczywo. Pozdro ;)
Wysłana -
Polecacie Bakłażana faszerowanego?
Wysłana -
Bakłazan89
Polecacie Bakłażana faszerowanego?

Tak, polecam. właśnie skończyłam faszerowaną cukinie. żeby pozbyć się z bakłażana zalegającej cierpkości i goryczy trzeba go dobrze posolić i odłożyć aż pojawi się sok, następnie umyć pod bieżaca wodą i osuszyć - wtedy jest pyszny. Pamiętaj, ze bakłażan baaardzo chłonie tłuszcz.
Wysłana -
U mnie często bakłażan z cebulką i mięsem mielony, wychodzi dobry
Ale nie jestem jego najlepszą fanką. Zdecydowanie wolę cukinię.
Wysłana -
A Czy z bakłażana można przyrządzić coś w stylu tradycyjnych gołąbków?
Wysłana -
Bakłazan89
A Czy z bakłażana można przyrządzić coś w stylu tradycyjnych gołąbków?

Nie. Rozciapie się.
Wysłana -
Jako dodatek do farszu - owszem. W połączeniu z ryżem i np. papryką i mięchem mielonym. Dobrze przyprawić - może być dobre.
Wysłana -
Tak Chodziło mi raczej o jakieś mieso mielone czy ktos robi w sosie pomidorowym takie coś.
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź