"Kofeina
Kawa zawiera do dwóch procent kofeiny. Wraz z przeciętną filiżanką kawy spożywamy około stu pięćdziesięciu miligramów tej substancji. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne i w rezultacie działa pobudzająco na korę mózgową. Wypicie dwóch lub więcej filiżanek kawy może spowodować skutki w postaci przyspieszenia procesu myślenia, zwiększenia kojarzenia, podniesienia nastroju czy łatwiejszego przyswajania i zapamiętywania liczb, pojęć lub ciągów myślowych.
Kofeina ma wpływ na smak kawy. U niektórych osób może jednak powodować swego rodzaju "roztrzęsienie". Z tego względu na planszy II przedstawiam zawartość kofeiny w poszczególnych gatunkach kaw. Większość autorytetów medycznych określa poziom "bezpieczny" na trzysta miligramów dziennie. Zauważmy, że tyle kofeiny dostarcza już jedna filiżanka robusty (kawy pośledniejszej).
Proces palenia kawy prowadzi do zmniejszenia zawartości kofeiny. Kawa mocno palona, np. espresso, będzie miała mniej kofeiny niż jasne ziarno kawy kolumbijskiej.
Zawartość kofeiny Gatunek kawy w 175-mililitrowej filiżance Kofeina w mg
Etiopska mokka
160
Santos
160
Minas
163
Peruwiańska
170
Meksykańska
170
Kostarykańska
170
Arabica "kive"
177
Nikaraguańska
180
Kameruńska
180
Gwatemalska
187
Salwadorska
187
Arabica jawajska
187
Wenezuelska
192
Kolumbijska
195
Kubańska
195
Indyjska "malabar"
195
Maltańska
201
Robusta kongijska
327
Robusta ugandyjska
327
Poważne instytucje medyczne przeprowadziły studia nad zdrowotnymi efektami spożywania kofeiny. Wynika z nich, że kawa zawierająca kofeinę nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, o ile spożywana jest w umiarkowanych ilościach. Tym jednak, którzy mieli kiedykolwiek problemy związane z arytmią serca, chorobą wrzodową czy fibrocystozą, zalecałabym szczególną ostrożność albo... kawę bezkofeinową."
zrodlo: http://arkom.waw.pl/index.php?action=odkrzewu