SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Ciasto jaglano - czekoladowe ;-)

Wysłana -
Ostatnio wzięło mnie na ciacho Coś, się udało - pierwsza wersja niestety spód był niewypałem. Na zdjęciach notabene widoczny. Z takiej to racji, że zamiast orkiszowej mąki, dodałam ryżowej...i masa nie była taka jak powinna. Ale ucięłam dół i dwa poziomy zostały
Korciło mnie zrobić raz jeszcze, z orkiszową wyszedł ! Ale zdjęć nie ma. Niestety. Jak położyłam na stole, 3ch chłopa zjadło w mig


CIASTO CZEKOLADOWO - JAGLANE


Składniki na ciasto kruche (spód):

- 100g mąki orkiszowej
- 100g mąki grycznej
- 50g oleju kokosowego ( wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ sody oczyszczonej

Składniki na krem (środkowa warstwa):

- 200g kaszy jaglanej (suchego produktu)
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (wcześniej schłodzone)
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- pół szklanki wody

Składniki na polewę (górna warstwa) :

- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki, minimum 90%)
- woda
- 20g płatków jaglanych do posypania na wierzch

Przygotowanie:


Suche składniki z (kruchego ciasta) mieszamy ze sobą, dodajemy cały ostudzony olej kokosowy i zagniatamy ciasto (musi być zwarte).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia w przypadku formy sylikonowej mamy lekkie ułatwienie Obejdzie się bez papieru Dodajemy ciasto rękoma i ugniatamy mocno, całość przekłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45min
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, zalewamy ją mleczkiem kokosowym i dodajemy słodzidło wedle uznania. Gdy zaczyna wrzeć, dodajemy trochę wody. Całość gotujemy do miękkości (czas około 12 minut) i odstawiamy do przestygnięcia (kasza ma być lekko ciepła). Do kaszy dodajemy olej i blendujemy na gęsty krem, jeśli jest za gęsty dodajemy pół szklanki wody. Na dolną warstwę ciasta nakładamy krem jaglany i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po wyciągnięciu - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy trochę wody i mieszamy, dość energicznie. Po czym schładzamy masę czekoladową. Następnie na wyciągnięte z lodówki ciacho wylewamy polewę i posypujemy płatkami jaglanymi. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na 3-4h.


Ciacho dość kaloryczne, ale na przyjęcie gości, albo małe co nie co w sam raz bardzo dobre




















Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-01-14 23:46:30
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Super się prezentuje, jak z cukierni a skład super
Wysłana -
Dziękuję !
Wysłana -
Boże... ale wypas piękne to jest.
Wysłana -
klasa wyszło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wysłana -
nie dziwię się, że zjedli zanim zrobiłas foto rewelka !
Wysłana -
Ale fajnie Ci to wyszło, aż narobiłaś apetytu na coś słodkiego ;)
Wysłana -
Dziękuję Wam ciacho na prawdę pyszne dzis robiłam dla znajomej, bo ma wieczorem gości
Wysłana -
szkoda, ze tego sie nie da z ekranu poczestowac !! wycglada pyyyyccchhhhaaaa!!!
Wysłana -
cccarmen0000
szkoda, ze tego sie nie da z ekranu poczestowac !! wycglada pyyyyccchhhhaaaa!!!


Wysłana -
Ciekawa byłam jak to zrobiłaś Świetne i pewnie bardzo syte
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź