Sama pizzy nie lubię, ale ta jest po prostu wyśmienita. O niebo lepsza od pizzy z ciasta.
Pizza bardzo kaloryczna, ale bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe i białko. Tylko 2g węglowodanów na jedną pizzę!
Uwaga Uzależnia! ;)
Przepis na spód:
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki siemienia lnianego (połowę można zemleć)
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka parmezanu
2 łyżki białka jaj ( można dać jedno całe jajo)
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze. Ciasto o gęstej konsystencji wykładamy na posmarowanym olejem papierze do pieczenia i rozwałkowujemy delikatnie na okrągły placek. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200°C przez ok. 15 minut.
Wyciągamy spód, smarujemy sosem, kładziemy wybrane dodatki i pieczemy w piekarniku kolejne 5-10 minut.
Przepis pochodzi z mojego low carb bloga
450
kcal
18 g
białka
39 g
tłuszczu
2 g
węglowodanów
Zmieniony przez - Iska w dniu 2012-03-23 12:04:44