SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Chlebek - ciasto serowe LC

Wysłana -
Przedstawiam Wam przepis na pyszny chlebek LC, który można przyrządzić zarówno w wersji na słono jak i jako "sernik" (choć jest bardziej jak biszkopt) na słodko. Jako wersja na słono to idealne rozwiązanie dla osób na dietach keto, gdy chcą coś chlebopodobnego. Teraz zrobiłem na słodko, ale mam już zamówione WPC naturalne więc nastepnym razem poleci coś z oregano itp. przyprawami.
Składniki:
Jaja 6szt. (300g)
WPC 50g
Twaróg 250g (u mnie chudy)
Troszkę proszku do pieczenia
ewentualnie słodzik, aromat smakowy

Piekarnik nagrzewamy do 160stopni. W tym czasie przygotowujemy masę. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jak robimy na słodko to ubijamy ze słodzikiem. Żółtka blendujemy z twarogiem i białkiem na jednolitą masę i dodajemy proszek do pieczenia. Łączymy razem obie masy delikatnie za pomocą łyżki. Wylewamy do keksówki, jeżeli ktoś ma dużą to jedna powinna wystarczyć (bardzo mocno rośnie podczas pieczenia). Ja dałem na dwie keksówki standardowe silikonowe, które nie sa zbyt duże. Także śmało można zrobić z połowy składników jako jedna keksówka. Po przelaniu do keksówek pieczemy przez 40 minut w piekarniku. Smacznego.

Makroskładniki dla całości:
Białko: 125g / Tłuszcz: 31g / Węglowodany: 12,8g / Kcal: 831,0














Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2017-10-01 20:11:09
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Super pomysł
Wysłana -
Wygląda niepozornie, ale z "nakładką" wygląda apetycznie :)
Wysłana -
bo to tylko wstęp do uruchomienia fantazji tak jak chleb to tylko chleb, a dopiero to co położymy na niego tworzy cuda jako kanapkę chociaż sam w sobie też nie jest zły, bo bałem się, że będzie suchy, ale jest dość wilgotny pewnie przez twaróg
Wysłana -
Mega fajnie wyrósł Ciekawa jestem, czy na sodzie mi urośnie, mam wieczny brak proszku do pieczenia
Wysłana -
Mi wczoraj przez myśl przeszła próba bez dodatku sody czy proszku, jak tak ogromnie urósł, a była tam minimalna ilość proszku
Wysłana -
Bez tego raczej by nie urosło, warto nieco sypnąć No nic, spróbuję Najwyżej wyjdzie jakiś zakalec
Wysłana -
extra pomysł, kiedys wyprobuje :)
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź