SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb z komosy ryzowej i nasion chia

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3235

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
CHLEB Z KOMOSY RYZOWEJ I NASION CHIA

SKLADNIKI:

- 200g komosy ryzowej
- 100g platkow owsianych
- 60g nasion chia
- 50g oliwy z oliwek
- 250ml wody
- lyzeczka proszku do pieczenia LUB 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej + sok z polowki cytryny
- szczypta soli

opcjonalnie: jakies nasiona slonecznika, czy pestki dynii - do posypania chlebka z wierzchu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Komose ryzowa zalewamy woda i odstawiamy na noc.
2. Nasiona chia zalewamy 150ml wody i odstawiamy na noc do lodowki.
3. Wszystkie skladniki dokladnie blendujemy odsaczajac wczesniej komose.
4. Powstala mase przekladamy do keksowki wylozonej papierem do pieczenia.
4. Ustawiamy piekarnik na 170 stopni, opcja gora-dol, i pieczemy przez 60 minut.
5. Po upieczeniu wystudzic chlebek w piekarniku z otwartymi drzwiczkami (przynajmniej ja tak zrobilem).

MAKRO CALOSCI:

bialko - 50g
tluszcze - 87g
weglowodany - 211g
kalorie - 1815 kcal

MAKRO JEDNEJ KROMKI:
z podanej ilosci skladnikow wyjdzie ok. 8-10 takich kromeczek, jak na zdjeciu (ok. 1cm grubosci)

5.5g bialka ; 9.5g tluszczu ; 23.5g weglowodanow ; 201.5kcal

SMACZNEGO





Zmieniony przez - stojeden w dniu 7/30/2017 4:11:38 AM
5

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214364
Ekstra też kombinuję obecnie z chlebkami / bułkami więc przepis ciekawy. Również polecam trzymać w lodówce, szkoda żeby się zepsuł

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Piękny !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
nie wiem czy taki piekny ale smakiem nadrabia

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Suchy, czy mokry ? Jak mokry, to zapisuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
mokry, naprawde jest spoko.

edit. przynajmniej taki byl jeszcze kilka h po upieczeniu. nie wiem jak po calej nocy bo jeszcze nie probowalem


Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-07-30 09:41:07

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4502 Napisanych postów 35782 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263052
Fajny przepis, dobry skład

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
w sumie to pyt bym mial co do tego chleba, bo ja sie zbytnio nie znam hehe. jak go przechowywac? temp pokojowa czy lodowka? i ile on czasu moze byc zdatny do spozycia, z tydzien wytrzyma?

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 72 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1032
Ja mam taki.patent ze pieke chleb porcjuje wkladam do zamrazalnika i.kiedy mam ochote to wyjmuje i podgrzewam w mikrofali i jest jak swiezo upieczonyn
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Lepiej włóż do lodówki, teraz chyba nie warto ryzykować Chlebek świetny .

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1033 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
oki, pojde za rada dzieki a z tym zamrazalnikiem to w sumie nie glupi pomysl

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Ja też często zamrażam swoje chlebki, po wyciągnięciu smakują tak samo jak wcześniej.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Makaron z soczewicy z kurczakiem i fetą by MissInvincible

Następny temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD-Lipiec 2017

WHEY premium