SKLADNIKI:
- 200g komosy ryzowej
- 100g platkow owsianych
- 60g nasion chia
- 50g oliwy z oliwek
- 250ml wody
- lyzeczka proszku do pieczenia LUB 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej + sok z polowki cytryny
- szczypta soli
opcjonalnie: jakies nasiona slonecznika, czy pestki dynii - do posypania chlebka z wierzchu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Komose ryzowa zalewamy woda i odstawiamy na noc.
2. Nasiona chia zalewamy 150ml wody i odstawiamy na noc do lodowki.
3. Wszystkie skladniki dokladnie blendujemy odsaczajac wczesniej komose.
4. Powstala mase przekladamy do keksowki wylozonej papierem do pieczenia.
4. Ustawiamy piekarnik na 170 stopni, opcja gora-dol, i pieczemy przez 60 minut.
5. Po upieczeniu wystudzic chlebek w piekarniku z otwartymi drzwiczkami (przynajmniej ja tak zrobilem).
MAKRO CALOSCI:
bialko - 50g
tluszcze - 87g
weglowodany - 211g
kalorie - 1815 kcal
MAKRO JEDNEJ KROMKI:
z podanej ilosci skladnikow wyjdzie ok. 8-10 takich kromeczek, jak na zdjeciu (ok. 1cm grubosci)
5.5g bialka ; 9.5g tluszczu ; 23.5g weglowodanow ; 201.5kcal
SMACZNEGO
Zmieniony przez - stojeden w dniu 7/30/2017 4:11:38 AM
kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!