A rzeczony oryginał:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html
Po przerobieniu:
250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej)
60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju)
60 g kefiru (lub maślanki)
2 jaja
200 g mąki (dałam 100g mielonych płatków owsianych i 100 g żytniej 1850)
100 g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
plus ew. dodatki smakowe: kakao, cynamon, rodzynki, aromat lub ekstrakt wanilii...
Dynię pocięłam w kostkę i upiekłam w 180-200 st. C do miękkości - ok. 40 min. Używam wyłącznie hokkaido, bo inna mi nie podchodzi, a ten rodzaj jest słodki jak batat i wchodzi mi wręcz idealnie. W przeciwieństwie też do pozostałych ma na tyle cienką skórę, że nie trzeba jej obierać, czyli duży plus
Upieczoną dynię zmiksowałam z pozostałymi miękkimi składnikami w jednej misce (masło, maślanka, jaja).
W drugiej misce połączyłam sypkie: mąka, soda, odżywka, przyprawy.
Na koniec połączyłam miski.
I teraz chciałam być sprytna i mieć idealnie podzielne porcje, łatwe do zabrania do pracy i przełożyłam masę zamiast do keksówki, to do foremek muffinkowych.
No i owszem łatwo przeliczyć BTW, tyle że ciasto po upieczeniu faktycznie bardziej przypomina chleb, niż babeczki - jest zwarte, bardziej suche i ładnie się kroi, więc warto wlać jak "pan buk" przykazał do keksówki, by wyszedł zgrabny i aromatyczny chlebek (oryginał, tyle że z dodatkiem kawy widać w linku źródłowym).
A tymczasem jako muffinki ciasto wygląda tak:
Piekłam 40 minut w 190 st C. Ciasto daje się ładnie cienko kroić, jak chleb. Wg oryginału chleb wymaga 50-60 min w 180 st. C, ale ogólnie wiadomo rządzi "suchy patyczek".
Sycące, pachnące piernikiem. Fajne "na wynos", dość suche - właśnie jak chleb - więc idealne z masłem, dżemem, miodem...
Kalkulacja dla całej porcji, czyli hipotetycznego bochenka i dla jednej muffiny.
Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2012-11-02 11:37:20
Pierwszy rok: http://www.sfd.pl/DT/shrimp2_/_redukcja/_podsumowanie_6m_s.81,_rok_s.189-t695381-s189.html#post2
Drugi rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok2_/_podsumowanie_s._157_-t835141-s157.html#post2
Przemiana: http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_SHRIMP2-t953222.html
Redukcja: http://www.sfd.pl/Brand_New_Kreweta,_czyli_startując_od_pulpeta_;__-t956939.html
Trzeci rok: http://www.sfd.pl/DT_/_shrimp2_/_rok3-t917908.html