(...)
Niektórzy badacze uważają, że w porównaniu z mlekiem substancje mineralne zawarte w napojach fermentowanych są lepiej przyswajalne[8].
W napojach naturalnych, podobnie jak w mleku, podstawowym węglowodanem jest laktoza. Pomimo fermentacji jej zawartość kształtuje się na poziomie co najmniej 4%. W produktach o zwiększonej zawartości suchej masy jej ilość może dochodzić do 8%. Pomimo, że zawartość laktozy w napojach fermentowanych jest taka sama lub nawet wyższa niż w mleku, to jej oddziaływanie na osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru jest znacznie mniejsze.
(...)
NIE DAJ SIĘ NABRAĆ NA SZTUCZKI MARKETINGOWE
Coraz więcej firm mleczarskich wprowadza do swojej oferty produkty z wartością dodaną, często reklamowane jako prozdrowotne lub mające inne dobroczynne właściwości. Firmy chcą w ten sposób nie tylko „dbać" o zdrowie konsumentów, ale także wygenerować wyższą sprzedaż i większe marże. Według przepisów, oświadczenie zdrowotne umieszczane na etykietach produktów spożywczych, nie może wprowadzać w błąd i musi być poparte rzetelnymi dowodami naukowymi.
(...)
W produktach owocowych zamiast owoców stosuje się aromaty i barwniki, a kremową konsystencję nadaje się za pomocą niemlecznych zagęstników. W konsekwencji skład jogurtu jest bardzo skomplikowany i zawiera wiele zbędnych, niemających znaczenia żywieniowego składników. Konsumenci, którzy dokonują zakupu jogurtu ze względu na zawarte w nim żywe kultury bakterii powinni dodatkowo zwrócić uwagę czy zakupiony przez nich produkt nie został poddany
(...)
W raportach tych brakuje jednak niezwykle istotnych informacji dotyczących składu, ilości i żywotności mikroflory jogurtowej. Prawdopodobnie wynika to z tego, że przepisy dotyczące jakości mikrobiologicznej mlecznych napojów fermentowanych nie są obligatoryjne, a w związku z tym producenci nie zawsze kontrolują jakość swoich produktów w tym kierunku.
(...)
http://www.perfectbody.pl/ZDROWIE/4/758/CO-JEST-DOBREGO-W-JOGURCIE.html