SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

CO JEST DOBREGO W JOGURCIE?

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 716

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
W ostatnich latach pojawiło się wiele sprzecznych opinii na temat mleka i jego wartości żywieniowej. Dietetycy są jednak zgodni co do tego, że oprócz produktów zbożowych, owoców i warzyw mleko i produkty mleczne są bardzo ważnymi składnikami zbilansowanej diety. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów wzrasta ich zainteresowanie produktami spożywczymi, które oprócz zaspokajania głodu, spełniają również dodatkowe funkcje fizjologiczno-żywieniowe, wpływając na poprawę stanu zdrowia lub zapobiegając chorobom. 

(...)

Niektórzy badacze uważają, że w porównaniu z mlekiem substancje mineralne zawarte w napojach fermentowanych są lepiej przyswajalne[8].

W napojach naturalnych, podobnie jak w mleku, podstawowym węglowodanem jest laktoza. Pomimo fermentacji jej zawartość kształtuje się na poziomie co najmniej 4%. W produktach o zwiększonej zawartości suchej masy jej ilość może dochodzić do 8%. Pomimo, że zawartość laktozy w napojach fermentowanych jest taka sama lub nawet wyższa niż w mleku, to jej oddziaływanie na osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru jest znacznie mniejsze.

(...)

NIE DAJ SIĘ NABRAĆ NA SZTUCZKI MARKETINGOWE

Coraz więcej firm mleczarskich wprowadza do swojej oferty produkty z wartością dodaną, często reklamowane jako prozdrowotne lub mające inne dobroczynne właściwości. Firmy chcą w ten sposób nie tylko „dbać" o zdrowie konsumentów, ale także wygenerować wyższą sprzedaż i większe marże. Według przepisów, oświadczenie zdrowotne umieszczane na etykietach produktów spożywczych, nie może wprowadzać w błąd i musi być poparte rzetelnymi dowodami naukowymi. 

(...)

W produktach owocowych zamiast owoców stosuje się aromaty i barwniki, a kremową konsystencję nadaje się za pomocą niemlecznych zagęstników. W konsekwencji skład jogurtu jest bardzo skomplikowany i zawiera wiele zbędnych, niemających znaczenia żywieniowego składników. Konsumenci, którzy dokonują zakupu jogurtu ze względu na zawarte w nim żywe kultury bakterii powinni dodatkowo zwrócić uwagę czy zakupiony przez nich produkt nie został poddany 

(...)

W raportach tych brakuje jednak niezwykle istotnych informacji dotyczących składu, ilości i żywotności mikroflory jogurtowej. Prawdopodobnie wynika to z tego, że przepisy dotyczące jakości mikrobiologicznej mlecznych napojów fermentowanych nie są obligatoryjne, a w związku z tym producenci nie zawsze kontrolują jakość swoich produktów w tym kierunku. 

(...)

http://www.perfectbody.pl/ZDROWIE/4/758/CO-JEST-DOBREGO-W-JOGURCIE.html 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ŻEŃ-SZEŃ - korzeń poprawiający wyniki sportowe

Następny temat

PSYCHOLOGIA SPORTU - TRENING WYOBRAŻENIOWY

WHEY premium