składniki:
250g twaróg półtłusty
1 serek homogenizowany naturalny (u mnie 0% tłuszczu)
1 całe jajo
100g białek jaj
20g kaszy mannej lub skrobi ziemniaczanej
100g wafli ryżowych
10g żelatyna
słodzik
aromat
wykonanie:
Twaróg blendujemy na gładką masę, wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do niego jedno żółtko.
Białka ubijamy na sztywną pianę. 3/4 białek dodajemy do twarogu razem ze słodzikiem, aromatem (u mnie waniliowy) i rozpuszczona w małej ilości wody kaszą manną i gotujemy kilka minut ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Pozostałą część białek łączymy z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną oraz słodzikiem i łyżką kawy rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia/sreberkiem. Dno wykładamy pokruszonymi waflami ryżowymi i wylewamy na nie masę twarogową. Na tą masę kolejna warstwa pokruszonych wafli i masa z serka i na nią kolejna warstwa pokruszonych wafli.
Blachę wkładamy do lodówki na 5-6h, żeby wszystko stężało i gotowe
Makro całej blaszki (u mnie 30 x 12cm) :
białko: 84g
tłuszcz: 20g
węgle: 118g
kcal: prawie równiutko 1000kcal