SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Biszkopt z mąki kokosowej z frużeliną wiśniową by Bazylia35

Wysłana -
Biszkopt z mąki kokosowej z frużeliną wiśniową by Bazylia35






Składniki:
Ciasto:
40 g mąki kokosowej
40 g ksylitolu
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina wiśniowa:
240 g wiśni (u mnie z własnego ogrodu, zamrożone)
5 g mąki ziemniaczanej
10 g ksylitolu (opcjonalnie)

Opis wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodawać ksylitol, a potem żółtka. Mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie wmieszać w masę jajeczną.
Masę wykładamy do blaszki (u mnie średnica 20 cm) i pieczemy 25 min w 180C bez termoobiegu.

Frużelina to inaczej owoce w gęstym syropie. Owoce w garnuszku podgrzewamy (z ksylitolem), aż zmiękną i puszczą sok. W kubeczku mieszam mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżeczkami wody. Mieszankę wlewam na gorące owoce, zmniejszam gaz i gotuję jeszcze chwilkę, aż frużelina stanie się gęsta, coś jak kisiel. Lekko przestudzoną frużelinę wykładam na ciasto i gotowe.
Najlepiej smakuje na drugi dzień schłodzone w lodówce.




Całość:




Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Bardzo fajny przepis. Warto jednak zwrócić uwagę jaką mąkę kokosową się używa. Moja np. ma śladowe ilości węgli, a ponad 60g tłuszczu na 100g. Zastanawia mnie właśnie skąd tak duże różnice w zależności od producenta. Proces produkcji myślałem, że wszędzie jest podobny.
Wysłana -
Bardzo fajne ciacho i bardzo fajne makro, jak używam erytrytolu to jeszcze urwie się trochę kcal :)
a co do mąki kokosowej to tak samo jak Bzyku zastanawiało mnie, że wartości jakie brałem w tabelach przy liczeniu rozjeżdżały się strasznie z tym co mam w domu
Wysłana -
A może masz Bzyku zmielone na ''mąkę'' wiórki kokosowe ?

Znalazłam takie info na temat produkcji mąki kokosowej na poradnikzdrowie i podobne info na innych stronach:

''Produkcja mąki kokosowej
Mąka kokosowa jest produkowana przemysłowo głównie na Filipinach, które są drugim największym na świecie producentem orzechów kokosowych i największym eksporterem produktów z kokosa. Mąka kokosowa powstaje z miąższu orzechów kokosowych, który najpierw poddaje się suszeniu, wyciskaniu i ekstrakcji, aby usunąć z niego większość tłuszczu. W pierwszej kolejności wytwarza się olej kokosowy i mleko kokosowe, natomiast mąka jest produkowana z pozostałości po wyciskaniu produktów płynnych. Mąka kokosowa może być produkowana na dwa sposoby:
-metodą suchą, w której powstaje mąka o kremowej lub lekko brązowej barwie, bogatsza w białko i tłuszcz; głównym produktem jest olej kokosowy,
-metodą mokrą, w której powstaje mąka o jasnej barwie, bogatsza w błonnik, o niższej zawartości tłuszczu; głównym produktem jest mleko kokosowe.
Możliwe jest otrzymywanie mąk o różnym składzie i właściwościach, np. mąki pełnotłustej, mąki częściowo odtłuszczonej, mąki niskotłuszczowej i wysokobłonnikowej czy mąki wysokobiałkowej i wysokobłonnikowej. Proces produkcji mąki kokosowej jest bardzo opłacalny, ponieważ z jednego produktu wyjściowego, jakim jest miąższ orzechów kokosowych, powstaje kilka wyrobów końcowych o wysokiej jakości: olej, mleko i mąka.''
Wysłana -
Nie no, to zdecydowanie mąka hehe. Bardzo wszystko zageszcza.








Zmieniony przez - BzykuDG w dniu 2017-05-19 18:34:59
Wysłana -
Często producenci wliczają błonnik, dlatego jakieś tam węgle się pojawiają.
Wysłana -
Tak, tylko tu chodzi o tłuszcze. Malinowej mąka ma 10g tłuszczów /100g, a moja ponad 60.
Wysłana -
super przepis , wygląda klasa
Wysłana -
Zwróciłam uwagę, że o węgle chodzi. Co do tłuszczy, kiedyś przewinął mi się art. na ten temat. Po prostu są bardziej przetworzone te mało tłuszczowe, są po prostu odtłuszczone.
Mąka, która zawiera w sobie normalną ilość tłuszczy jest mniej przetworzona, mniej obróbek potrzebowała.
To trochę podobnie jak z nabiałem.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź