SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko - maksymalna ilość w 1 posiłku

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 63674

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Pewnie nie raz spotkaliscie sie z pytaniem - ile moge dać maxymalnie bialka w jednym posilku?
odpowiedz byla z reguly 20-30g

czy tak jest naprawde?


I z reguly przytaczano to badanie:

Ingested protein dose response of muscle and albumin protein synthesis after resistance exercise in young men

BACKGROUND: The anabolic effect of resistance exercise is enhanced by the provision of dietary protein.

OBJECTIVES: We aimed to determine the ingested protein dose response of muscle (MPS) and albumin protein synthesis (APS) after resistance exercise. In addition, we measured the phosphorylation of candidate signaling proteins thought to regulate acute changes in MPS.

DESIGN: Six healthy young men reported to the laboratory on 5 separate occasions to perform an intense bout of leg-based resistance exercise. After exercise, participants consumed, in a randomized order, drinks containing 0, 5, 10, 20, or 40 g whole egg protein. Protein synthesis and whole-body leucine oxidation were measured over 4 h after exercise by a primed constant infusion of [1-(13)C]leucine.

RESULTS: MPS displayed a dose response to dietary protein ingestion and was maximally stimulated at 20 g. The phosphorylation of ribosomal protein S6 kinase (Thr(389)), ribosomal protein S6 (Ser(240/244)), and the epsilon-subunit of eukaryotic initiation factor 2B (Ser(539)) were unaffected by protein ingestion. APS increased in a dose-dependent manner and also reached a plateau at 20 g ingested protein. Leucine oxidation was significantly increased after 20 and 40 g protein were ingested.

CONCLUSIONS: Ingestion of 20 g intact protein is sufficient to maximally stimulate MPS and APS after resistance exercise. Phosphorylation of candidate signaling proteins was not enhanced with any dose of protein ingested, which suggested that the stimulation of MPS after resistance exercise may be related to amino acid availability. Finally, dietary protein consumed after exercise in excess of the rate at which it can be incorporated into tissue protein stimulates irreversible oxidation.


http://www.ajcn.org/content/89/1/161.full

po treningu podano odpowiednio dawke 5,10,20 i 40g zawierajaca albuminy jajka

po 4h zaobserwowano ze dawka 20g byla najbardziej optymalna
kiedy to miedzy 20 a 40g nie bylo znaczacej roznicy




....i wszystko powinno byc jasne.

ALe czy na pewno?

Czy ilosc bialka ma znaczenie?
Czy wogole ma znaczenie ile spozyjemy w 1 poslku - majac w myslach calodzienne zapotrzebowanie?

A czy nie ma znaczenia waga osobnika?
czyli 100kilowy facet moze spozyc 20g - tyle samo co jego 40kilowa narzeczona?
Czy nie liczy sie co jedlismy wczesniej?
To ze sie spozylismy kilka wielkich ciezkostrawnych posilkow ktorymi nam sie jeszcze odbija - bedzie adekwtne do stanu rano naczczo,albo po dlugotrwalym poscie?
I moze najwazniejsze - czy nie liczy sie zródlo tego bialka?
Jezeli spozyjemy 20g bialka z hydrolizatu bialka - bedzie trawil sie tyle samo jesli spozyjemy 20g bialka z jaj?

Wszystko sie liczy i to bardzo!



Czesc osob ze wzgledu na TEF (ang. Thermogenic Effects of Food - termogeniczne działanie pokarmów) - poleca zwiekszyc ilosc posilkow zawierajacych bialko - kosztem ilosci bialka w 1 posilku.

Wedlug nich spozywajac 30g bialka 6x dziennie - podniesie bardziej TEF niz 3x60g.

Faktycznie?

Raczej nie - skoro TEF jest niezmienny (rozny dla bialka,weglowodanow i tluszczu) ale nie zmienny w czasie czy zalezby od gramatury posilkow.
TEF białek wynosi około 20 - 30%, oznacza to, że nawet do 30% energii pozyskiwanej z białka (jeśli zajdzie taka potrzeba, by przerabiać białko na energię) będzie zużyte na „przerobienie" białek do formy energii użytecznej dla organizmu - glukozy.
Węglowodany pełnostrawne: TEF „pełno strawnych" węglowodanów (skrobia, glukoza, fruktoza, sacharoza…) wynosi około 7-10%
Tłuszcze: TEF tłuszczy jest wyjątkowo niski, wynosi zaledwie 2-3%


czyli spozywaqjac 6x30g bialka dostarcze 720kcal - TEF = 144kcal
a spozywajac 3x60g bialka dostarcze......
hmmmmmm?
3x60g=720g*4kcal*20%(TEF)=144kcal
.....tyle samo!

Wiec to ze spozywajac czesciej zwiekszymy TEF jest raczej nie prawda - bo te nie zmieni sie jesli spozyjemy tyle samo bialka.


To moze taki powod ze jezeli spozyjemy wiecej niz 20-30g zostanie zmarnowane?
Jesli zyskujemy tylko do 20g - to co sie stanie jesli spozyjemy 40g,a co jesli 50g bialka w 1 posilku?

Protein Feeding Pattern Does Not Affect Protein Retention in Young Women

This study was undertaken to determine whether a pulse protein feeding pattern was more efficient than a spread pattern to improve protein anabolism in young women as was already shown in elderly women. After a 15-d adaptive period [1.2 g protein/(kg fat-free mass · d)], 16 young women (age 26 ± 1 y) were given a 14-d diet providing 1.7 g protein/(kg fat-free mass · d), using either a pulse pattern (protein consumed mainly in one meal, n = 8), or a spread pattern (spreading daily protein intake over four meals, n = 8). Nitrogen balance was determined at the end of both the 15-d adaptive and the 14-d experimental periods. Whole-body protein turnover was determined at the end of the 14-d experimental period using [15N]glycine as an oral tracer. Nitrogen balance was 17 ± 5 mg N/(kg fat-free mass · d) during the adaptive period. It was higher during the experimental period, but not significantly different in the women fed the spread or the pulse patterns [59 ± 12 and 36 ± 8 mg N/(kg fat-free mass · d) respectively]. No significant effects of the protein feeding pattern were detected on either whole-body protein turnover [5.5 ± 0.2 vs. 6.1 ± 0.3 g protein/(kg fat-free mass · d) for spread and pulse pattern, respectively] or whole-body protein synthesis and protein breakdown. Thus, in young women, these protein feeding patterns did not have significantly different effects on protein retention.

http://jn.nutrition.org/content/130/7/1700.short

badano wplyw ilosci sposobu przyjmowania bialka na lodych kobietach.

kobiety mialy do spozycie 1,7g/kgmc w ciagu dnia
jedna grupa spozywala 4 posilki dajace w sumie 1,7g/kgmc
druga grupa spozywala 1 posilek zawierajacy 1,7g/kgmc
po 14 dniach sprawdzono bilans azostowy jak i zmiany w kompozycji ciala

wynik?

nie bylo wiekszych istatnych roznic zarowno w bilansie azotowym - ktory w obu grupach byl pozytywny i wynosil 59 vs.36, jak rowniez przemiany bialkowe wynosily 5,5 vs. 6,1.

Zadnych roznic!


jak rowniez tutaj:

Protein pulse feeding improves protein retention in elderly women.

BACKGROUND: Adequate protein nutrition could be used to limit gradual body protein loss and improve protein anabolism in the elderly.

OBJECTIVE: We tested the hypothesis that an uneven protein feeding pattern was more efficient in improving protein anabolism than was an even pattern.

DESIGN: After a controlled period, 15 elderly women (mean age: 68 y) were fed for 14 d either a pulse diet (n = 7), providing 80% of the daily protein intake at 1200, or a spread diet (n = 8), in which the same daily protein intake was spread over 4 meals. Both diets provided 1.7 g protein x kg fat-free mass (FFM)(-1) x d(-1). Protein accretion and daily protein turnover were determined by using the nitrogen balance method and the end product method (ammonia and urea) after an oral dose of [15N]glycine.

RESULTS: Nitrogen balance was more positive with the pulse than with the spread diet (54 +/- 7 compared with 27 +/- 6 mg N x kg FFM(-1) x d(-1); P < 0.05). Protein turnover rates were also higher with the pulse than with the spread diet (5.58 +/- 0.22 compared with 4.98 +/- 0.17 g protein x kg FFM(-1) x d(-1); P < 0.05), mainly because of higher protein synthesis in the pulse group (4.48 +/- 0.19 g protein x kg FFM(-1) x d(-1)) than in the spread group (3.75 +/- 0.19 g protein x kg FFM(-1) x d(-1)) (P < 0.05).

CONCLUSION: A protein pulse-feeding pattern was more efficient than was a protein spread-feeding pattern in improving, after 14 d, whole-body protein retention in elderly women.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10357740

podobna zasada jak poprzednio - tym razem u starszych kobiet
ktere spozywaly 1,7g bialka na kgmc w 1 posilku lub w 3

wynik?
Tym razem bilans azotowy byl bardziej pozytywny u grupy spozywajacej 1 posilek (54) niz u grupy spozywajacej 4 posilki (27)
Synteza bialka u grupy spozywajacej 1 posilek wynosila 4,48 kiedy u grypu spozywajacej 4 posilki 3,75

wniosek?
spozycie 1 posilku dostarczjacego calodzienne zapotrezbowanie na bialko bylo lepsze niz spozycie 4 posilkow zawierajacy tyle samo bialka



Kolejna sprawa - zródla bialka-> dlugość trawienia
czy nie ma wogole znaczenia?
Czy jesli chodzi nie tylko o bialko ale jesli dieta zbilansowana nawet:

Splanchnic and leg substrate exchange after ingestion of a natural mixed meal in humans.

The disposal of a mixed meal was examined in 11 male subjects by multiple (splanchnic and femoral) catheterization combined with double-isotope technique (intravenous [2-3H]glucose plus oral U-[14C]starch). Glucose kinetics and organ substrate balance were measured basally and for 5 h after eating pizza (600 kcal) containing carbohydrates 75 g as starch, proteins 37 g, and lipids 17 g

After meal ingestion, there was a net leg uptake of BCAA (20+/-6 micromol x leg(-1) x min(-1)), whereas leg release of N-BCAA decreased by 50%. It is concluded that in human subjects, 1) the absorption of a natural mixed meal is still incomplete at 5 h after ingestion; 2) HGP is only marginally and tardily inhibited; 3) splanchnic and peripheral tissues contribute to the disposal of meal carbohydrate to approximately the same extent; 4) the splanchnic area transfers >30% of the ingested proteins to the systemic circulation; and 5) after meal ingestion, skeletal muscle takes up BCAA to replenish muscle protein stores.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10331398

po spozyciu pizzy (600kcal) posilek nadal byl trawiony po uplywie 5h!


Tak wiec jesli zjemy pizze to za 3 h musimy zjesc posilek zawierajacy kolejne 30g bialka,po kolejnych 3h tez?
mozemy ale ten czas trawienia jeszcze bardziej sie wydluzy!

Noie jest podane ile - ale na pewno nie jest jak sugeruje 1-wsze badanie ze zostnie nuzyte tylko 20g.
Tak - moze byc wykorzystne tylko 20g ale to bedzie zalezec od wielu czynnikow.


The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention.

To evaluate the importance of protein digestion rate on protein deposition, we characterized leucine kinetics after ingestion of "protein" meals of identical amino acid composition and nitrogen contents but of different digestion rates. Four groups of five or six young men received an L-[1-13C]leucine infusion and one of the following 30-g protein meals: a single meal of slowly digested casein (CAS), a single meal of free amino acid mimicking casein composition (AA), a single meal of rapidly digested whey proteins (WP), or repeated meals of whey proteins (RPT-WP) mimicking slow digestion rate. Comparisons were made between "fast" (AA, WP) and "slow" (CAS, RPT-WP) meals of identical amino acid composition (AA vs. CAS, and WP vs. RPT-WP). The fast meals induced a strong, rapid, and transient increase of aminoacidemia, leucine flux, and oxidation. After slow meals, these parameters increased moderately but durably. Postprandial leucine balance over 7 h was higher after the slow than after the fast meals (CAS: 38 +/- 13 vs. AA: -12 +/- 11, P < 0.01; RPT-WP: 87 +/- 25 vs. WP: 6 +/- 19 micromol/kg, P < 0.05). Protein digestion rate is an independent factor modulating postprandial protein deposition.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11158939

spozywano posilki zawierajace 30g bialka w postaci
-kazeiny
-aminokwasow (AA)
-wpc (?)
-wpc*n (kilka dawek wpc)

badana zawartosc leucyny po 7h po spozyciu kazeiny vs. AA i WPC vs. WPC*n

wyniki:
kazeina 38 vs. AA -12
wpc*n 87 vs. WPc 6





wnioski:
trawienie bialka jest zalezne od zrodla,i w zaleznosci od tego zrodla jest inna zawartosc bialka



Podsumowujac:
Limitem na pewno nie jest 30g a tymbardziej 20g.
Limitem jest/moze byc caloodzienne zapotrzebowanie!
Ale tu bardzo istotnym aspektem jest latwosc czy ilosc spozytego bialka w zaleznosci od wagi - latwiej kobiecie dostarczyc 40g (jesli zamierzy dostaczyc 0,8g wedlug RDA) niz facetowi podchodzacemu powaznie to tego sportu 2,2g w jednym posilku - ale jest to tez mozliwe.
Moze nie w 1 posilku - ale przez okres kilku godzin - na przyklad 2-3posilki przez 4-6h przed/po treningu

Odpowiedz nie jest prosta a tymbardziej niejednoznaczna - ale nie pewno nie jest nia 20-30g na posilek!
Duzo zalezy od dziennego zapotrzebowania,jak rowniez od kompozycji posilków,czasu trawienia,wagi,wieku,plci,etc.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-19 20:46:18

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5770 Wiek 43 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 42384
skuteczność diety IF , pokazała że i 200g białka na posiłek nie stanowi problemu dla formy fizycznej (oczywiście ten "posiłek" je sie przez jakieś 2-3h)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
badano wplyw ilosci sposobu przyjmowania bialka na lodych kobietach.

kobiety mialy do spozycie 1,7g/kgmc w ciagu dnia
jedna grupa spozywala 4 posilki dajace w sumie 1,7g/kgmc
druga grupa spozywala 1 posilek zawierajacy 1,7g/kgmc
po 14 dniach sprawdzono bilans azostowy jak i zmiany w kompozycji ciala

wynik?

nie bylo wiekszych istatnych roznic zarowno w bilansie azotowym - ktory w obu grupach byl pozytywny i wynosil 59 vs.36, jak rowniez przemiany bialkowe wynosily 5,5 vs. 6,1.


- chyba nie wszystkie opcje bierzesz pod uwagę Solaros. Zauważ, że dawka 1,7g na kg masy ciała może owe zapotrzebowanie w/w pań przekraczać nawet dwukrotnie. Moim zdaniem dawka białka powinna oscylować na granicy dziennego zapotrzebowania - i wtedy można byłoby robić takie przeniesienie jak Ty zrobiłes.

Poza tym to zgadzam się, kwestia limitu dawki białka w posiłku którą wiele osób sprowadza do 30g jest mocno przesadzona i zupełnie nieobiektywna. Wiele zależy od indywidualnych parametrów (tych jakie wymieniłes), masy miesniowej, zapotrzebowania, stanu fizjologicznego, a także od odstępu czasowego od poprzednigo posiłku i całkowitej podaży b/w/t.

Ciekawym badaniem w kontekscie spozywania częstych regularnych posiłków może być poniższa publikacja:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/

Jak widać powyżej pewne przerwy w dostawie aminokwasów do mięśni jakoby "uwrażliwiają je", sprawiając iż chętniej są potem przezeń absorbowane.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Ten art przypomina mi tematy typu 'zapotrzebowanie na bialko mam 220g dziennie. Posilkow mam 5, co daje 44g bialka na posilek! Czy to w ogóle da rade się wchłonąć?'



Oczywiscie czynnikow jest mnostwo, ktore wyzej opisaliscie. Natomiast tego typu zaleznosc jest w wielu aspektach np. tluszcz. Wszyscy wiedza, ze tluszcz spowalnia trawienie, i mysla, ze przez to bedzie gorsza regeneracja czy przyrosty spozywajac ten tluszcz w posilku potreningowym. Podobnie mysli sie o kreatynie.

I na dobra sprawe ulozenie diety to nic trudnego - ludzie tylko maja w glowie wiele sprzecznych, naciaganych informacji, czy mitow i majac taki metlik widza wielkie problemy w ulozeniu jadlospisu. Jak widac - niepotrzebne

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ciekawe badanie - hmmmmmm

czyli wychodzi na to ze majac posilek ktory trwal 6h - stale dostarczajac niezbednych aminkow (eaa !) w ilosci 162mg/kgmc/h (!) (np. 100kilowy osobnik spozywalby 16,2g eaa/godzine) -> przestaje przynosic korzysci po 2,5-3h

wnioski:
-stezenie aminokwasow pozostawalo niezmienne przez caly okres czasu

-poziom insuliny wzrosl o ~150% po 30min (25 vs. 63) aby zaczac spadac
a po 2,5h do 6h wyniesc nieznacznie wiecej niz przed spozywaniem eaa
&
poziom glukozy zmienil sie nieznacznie (70 vs. 83) i pozostal na podobnym poziomie przez poizostale 5,5h



-synteza bialka bez zmian po 30min (podobnie jak insulina i glukoza) kiedy to wynosila 0,08
miedzy 30-60min wynosila 0,21
miedzy 60-120min wynosila 0,24
miedzy 120-360min spadla do poziomu wejsciowego
->pomimo stalego dostarczania aminokwasow (162mg/kgmc/h)








wnioski:

jest pewna granica (jak bateria w telefonie) kiedy to pomimo dalszego 'ladowania' nie uzyskamy wiekszych/lepszych rezultatow
swiadczy to o tym ze w organizmie jest mechanizm ktory kontroluje dostep do aminokwasow
http://journals.cambridge.org/download.php?file=/NRR/NRR8_01/S0954422495000096a.pdf&code=6c18e1cafaca7f8fa8274c4fdfabca59

czeste /stale dostarczanie aminokwasow
w tym przypadku
Essential Amino Acids (mg/100 mL):
Isoleucine 990
Leucine 1500
Lysine (acetate)*1575
Methionine 258
Phenylalanine 447
Threonine 600
Tryptophan 300
Valine 750

eaa=6370mg
z czego bcaa=3240mg ->~50% eaa to bcaa

spozywano 162mg eaa/kgmc/h
co dawalo 80mg bcaa/kgmc/h


.....nie przynosi wymiernych efektow po 2,5h.

Czyli lepiej wiecej a rzadziej?
Pulsacja aminokwasami?


I jak w kazdym przypadku nie jest to takie proste - jesli chodzi o ilosc.
W tym przypadku najistotniejsze znaczenie maja sie miec miesnie - tj. ich wielkosc!
Wraz z wielkimi miesniami - bateria ktora trzeba naladowac wzrasta tak samo - wiecej potzrebuje (nie zapominajac o glikogenie jaki moga zmagazynowac miesnie u pro a u amatora na przyklad!)

Nadmiar zostanie spalony (uzyta jako paliwo) lub zmagazynowany pod postacia fatu.

Moj wniosek:
jesli synteza bialka (bo to jest najwaznijesze) spadla po 2h nieustannego spozycia eaa w ilosci (162mg/kgmc/h - co daje okolo 80mg/kgmc/h bcaa - lub okolo 0,4g/kgmc/h bialka)
jesli po 2h nastepuje maxymalna amplituda syntezy - potem nastepuje spadek,
przy czym wzrost rozpoczyna sie po 30min od absorpcji - tak wiec:
maxymalna dawka jaka da rade przyjac organizm - tym samym uzyskujac maxymalna synteze bialek wynosic moze 0,8-1,2g/kgmc bialka w 1 posilku co 4-6h?

Lepiej rzadziej a wiecej niz czesciej a mniej.

Jesli nie lepiej to przynajmniej tak samo - wiec nie ma (raczej) roznicy ile spozyjemy bialka w danym momencie.
Nie ma gornej granicy jakim jest owe 20-30g/posilek.
Wydaje sie byc 0,8-1,2g/posilek co 4-6h.


Wiec czesc osob pewnie zrozumie ze musza walic 1g bialka na kilkogram co 4h - wcale NIE!
Nadamiar bialka w najlepszym wypadku zostanie spalony jako zrodlo glukozy - lub tez zamieniony na fat (jesli tych kcal bedzie w nadmiarze).
Plus trzeba sie liczyc z innymi aspektami przedawkowania bialka (ktore z reguly nie ma efektow ubocznych w rozadnych dawkach) kwasica czy tez mozliwe pogorszenie poracy nerek (przy extremalnych dawkach)

jesli chodzi o ilosc - to uogolniajac i biorac pod uwage eaa/bcaa.
jesli chodzi o kazeine to wszystko wyglada inaczej - mniejszy szczyt ale dluuuugie uwalnianie aminokwasow przez okres ~7h.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-20 17:40:43

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Jakie białko najlepsze (białko referencyjne), co o tym decyduje??
Strzelam:
decyduje głównie ilość aminokwasów egzogennych?
Prawda czy fałsz?
Jedzcie, więc dalej białko z jajka zamiast żółtka oraz pierś z kurczaka zamiast....

Czym gorsze białko (skład aminokwasowy) tym więcej trzeba opychać się takim białkiem, aby było cacy proste jak budowa cepa.

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
.......piers zamiast pol litra smietany po silowni tak?

prosze Cie zrob oddzielny temat - dieta Kwasniewskiego optymalnym rozwiazaniem dla kulturystow i wrzucaj badania na temat wyzszosci diety optymalnej nad innymi.

oki?

umiesz czytac ze zrozumieniem?
czy ktos kaze komus wywalac tluszcz z diety?
gdzie tu masz o wywalaniu zotlka?

Ty masz Kwasniewskiego - ja mam Poliquina,McDonalda czy Berardiego
i zrozum ze nie wszyscy napisza AVE optimal diet

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6455 Napisanych postów 62218 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 776851
to znów pytanie

jak zminimalizować tef białka? skoro organizm pozyskuje energię z białka w razie potrzeby jak go ograniczyć do minimum?

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
odp-SFD-pl SFD ODPOWIADA
Ekspert
Szacuny 302 Napisanych postów 8685 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28842
Zmieniony przez - odp-SFD-pl w dniu 2011-06-20 20:16:38

Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Powtórzę swoją wypowiedź z innego tematu. Jeśli chodzi o gospodarownie białkiem, to w dietetyce jest coś takiego jak wskaźnik kalorii niebiałkowych Q = 80 - 180 kcal/gN (kalorii na gram azotu), przeliczając ilośc spozywanego białka na ilość dostarczanego azotu wg wzoru: B = 6,25 x N, otrzymamy odopowiedz dotyczącą prawidłowej relacji bialek - do pozostałych makrosklanidków (proporcja ta jednak nie roznicuje relacji wegle-tłuszcze), zapewniajacych ich optymalne wykorzystanie (na cele budulcowe). Posługując się tym wzorem łatwo rozłożyć sobie ilość makroskładników w ciągu dnia, jak i też zauważyć iż przekraczanie ilości 15 - 20% kaloryczności diety z białka - jest rozwiązaniem mało uzasadnionym biorąc pod uwagę pożądaną, fizjologiczną role białek pokarmowych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
co do bialka - to wedlug badan jakies 50%+ zostanie zamienione na glukoze!
badania robione na zwyklych smiertlenikach - tj. nie w okresie okolotreningowym czy zaraz po treningu

spozycie bialka zawsze wiaze sie z zamiana na inne cele niz odnowa/budowa
zamiana na glukoze,czy tez fat
zawsze

tak jak pisze faftaq
dostarczajac te 15% - co zwykle przy diecie zbilansowanej stanowi jakies 0,8-1,0g/kgmc
optymalizujemy wykozrystanie bialka
ale czy te 0,8g bialka dla osob dzwigajacych ciezary jest odpowiednia?
nie do konca

nie jest znana granica zarowno w 1 posilku jak i calodzienna
kogo sie zapytasz powie Ci inaczej
jedno jest pewne - im wiecej bialka spozywasz tym wiecej zostanie zamienione na glukoze

co do TEF to bialka wynosi 20-30%
TEF to energia 'stracaona' aby strawic,wchlonac i rozdysponowac pokarm (bialko)

jak zmniejszyc tef poislku ?
jedzac mniej bialka


dlatego polecane sa nawet osobom nie cwiczacym diety bogate w bialko bo organizm musi duzo energii 'poswiecici' na caly proces
w przypadku fatu wynosi on tylko kilka %

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
co do bialka - to wedlug badan jakies 50%+ zostanie zamienione na glukoze!
badania robione na zwyklych smiertlenikach
- masz te badania? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć by przypadku 15% udziale protein w kaloryczności jadłospisu tak się działo.

co do TEF to bialka wynosi 20-30%
TEF to energia 'stracaona' aby strawic,wchlonac i rozdysponowac pokarm (bialko)
- tylko,że nie koniecznie jest to energia pozyskiwana z przemian metabolicznych aminokwasów.

Jesli chodzi o Twoje wyliczenia:

dostarczajac te 15% - co zwykle przy diecie zbilansowanej stanowi jakies 0,8-1,0g/kgmc
optymalizujemy wykozrystanie bialka
ale czy te 0,8g bialka dla osob dzwigajacych ciezary jest odpowiednia?
nie do konca
- to moim zdaniem są one błędne. Biorąc pod uwagę, przeciętna zapotrzebowanie kaloryczne osoby ważącej 85kg i ćwiczącej na siłowni, liczone z uproszczonego wzoru: waga x 24 x współczynnik aktywności (przeciętnie 1,7 - 1,8) wychodzi ok 3500 - 3700kcal. Mnożąc razy 15% mamy 1,5 - 1,6g białka na kg masy ciała, co może być dawką wystarczającą przy zaspokojeniu zapotrzebowania kalorycznego (nie mówimy o ujemnym bilansie kalorycznym).

Wzór przeliczający optymalną ilość kalorii niebiałkowych odnosi się do białek pełnowartościowych, które wliczając białka komplementarne (czyli połączenia białek niepełnowartościowych dające pełnowartościowe) zazwyczaj stanowią ok 70 - 80% ilości białka pokarmowego w dietach osób aktywnych fizycznie, otrzymujemy ok 2 - 2,3g białka na kg masy ciała ogólem. Oczywiście są to rozważania teoretyczne, ale można je potraktować jako punkt odniesienia . Oczywiście będąc konsekwentny i wierny obliczeniom które tutaj wyprowadziłem, muszę przyznać, że w takim razie 15 kaloryczności jadłospisu powinny stanowić białka pełnowartościowe (wliczając komplementarne).

Ustalenie optymalnej podaży białka zupełnie inaczej wyglądać będzie przy nadwyżce kalorycznej, inaczej przy bilansie oscylującym w zakresie "zero", a inaczej na bilansie dodatnim. Jest ona także mocno uzależnione od rodzaju treningów i ich intensywności, a także od antropometrycznych parametrów danej osoby. Możemy obracać się jedynie w obszarze podziałów i zgodzić się - tak jak sugerujesz - że lepiej trochę za dużo, niż trochę za mało

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-21 00:41:22
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Białko - dzienne zapotrzebowanie.

Następny temat

Przedtreningowa suplementacja - nieodzowna cześć potreningowej suplementacji?

Wiecej