SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka - PORÓWNANIA dot. szybkosci trawienia,poziomu insuliny,etc.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 41257

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Nie rozpisując sie zbytnio:
Białka możemy podzielić na szybkowchłanialne i wolnowchłanialne.
-szybkowchlanialne charakteryzuja sie bardzo dobra biodostepnoscia, szybkim trawieniem i wchlanianiem
przez organizm (czas wchłaniania oscyluje się na ~20 minut do ~2-3 godzin)
Powoduja szybki wzrost aminokwasów we krwi.
Z tego powodu najlepszymi porami przyjmowania tego typu bialek jest pora przedtreningowa,potreningowa czy naczczo.

-Wolnowchlanialne z kolei to takie,ktore uwalniaja aminokwasy do krwi stopniowo i bardzo powoli,dzieki nim katabolizm zostaje zachamowany na dosc dlugi czas,dlatego stosowanie tych bialek przed spaniem wydaje sie najbardziej odpowiednie,oczywiscie moga one pelnic role bialek calodziennych ze wzgladu na dlugi czas wchlaniania (czas wchłaniania od ~20 minut do ~6-7 godzin)

Uznaje sie ze 'szybkie' bialka sa bardziej anaboliczne (w krotkim okresie czasu) a mniej antykataboliczne (ropzatrujac dlugi okres czasu),
z drugiej strony 'wolne' bialka uznaje sie za malo anaboliczne (wolny wyrzut aminokwasow) ale za to sa bardzo dabrymi antykatabolikami - gdzy uwalnienie nie jest szybkie ale jest dlugie,stopniowe i rozlozone w czasie.

Czesto slyszy sie glosy ze najlpeszym bialkiem po treningu jest hydrolizat,pomimo tego ze jest nawet drozszy od izolatu ktory jest drozszy od wpc czy mieszanki roznych bialek (glownie wpc & wpi).

Co do samego białka serwatkowego czy wogole białka mleka - najczęsciej spotykanego biłka.

Bialko mleka - tuz po 'wyjęciu' z krowy - zwiera ok.3,4% bialka (dla ciekawosci podam że ludzkie ma ok.1%).
Tak wiec mamy mleko od krowy.
W tym mleku mamy bialko serwatkowe ktore zajmuje ~20% i mamy kazeine ktora zajmuje ~80% (u czlowieka 60:40).

Na pólkach sklepowych najczęściej spotykamy Koncentrat białek serwatkowych (WPC), Izolat białka serwatki (Whey Protein Isolate) ,czy mix obu, jak rowniez inne bialka ale juz nie w takiej ilości.
Izolaty odznaczają się wysoką zawartością białka, powyżej 90% w suchej masie oraz minimalnej ilości węglowodanów jak i tłuszczy. Dzięki temu dostarczamy do mięśni same białko
Koncentrat białka - najekonomiczniejsze źródło protein, ilość białka zazwyczaj między 60 a 80% gwarantuje niską ilość węglowodanów jak i tłuszczy oraz stosunkowo najlepszą do ilości protein cenę.
Rowniez często można spotkać hydrolizat białka.
Hydrolizowane białka serwatki to wysoce specyficzny rodzaj serwatki, który został poddany trawieniu enzymami w trakcie produkcji. Specyficzne enzymy proteazy rozbijają naturalnie występujące łańcuchy aminokwasów, potocznie zwane polipeptydami. Ten proces enzymatyczny to inaczej hydrolizacja albo trawienie wstępne. Ma on na celu naśladowanie naturalnego procesu trawienia, do którego dochodzi w żołądku i w jelicie cienkim. W wyniku hydrolizacji część polipeptydów rozpada się do łatwo wchłanianych oligopeptydów (składających się z maksymalnie 10 aminokwasów): dipeptydów (złożonych z 2 aminokwasów), tripeptydów (złożonych z 3 aminokwasów), tetrapeptydów (złożonych z 4 aminokwasów), pentapeptydów (złożonych z 5 aminokwasów) itp. To właśnie te łatwo wchłaniane peptydy są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości hydrolizatu białka serwatkowego.

Często w roznych czasopismach spotykamy reklamy i rozne kolorowe wykresiki mówiące ze ich białko jest to które jest najlepsze,że jest najbardziej anaboliczne,że jest najnowszą i najlpeszą forma i że tylko one jest gwarantem sukcesu - dlatego jest takie drogie jakie jest.

Rodzi sie pytanie:

Czy warto placic kilkadziesiat zlotych wiecej za coś co nie do konca wiemy jak dziala - mamy wykresik ktory nawet moj chrzesniak mający 10 lat potafi narysowac - ALE CO DALEJ?
Dobra - wiemy ze działa/a przynajmniej moze działac szybciej (szybciej sie trawic) -w koncu to 'super bialko' - ale ile szybciej?
2x szybciej?
czy moze
10x szybciej?

Jak wiemy czas zaraz po treningu - bo o to tutaj glownie sie rozchodzi (!) - jest moze nie priorytetem ale jest naczelna zasada:
im szybciej tym lepiej!
priorytetem jest dostarczenie bialka aby zmniejszyc/zatrzymac rozpad bialek (katabolizm) a nasilic synteze bialek (anabolizm).

Inna róznież bardzo ważna porą jest pora tuz przed snem/ostatni posilek.
Jak wiemy po tym okresie jestesmy narażeni na dlugi okres bez spozywania posilku - no chyba że są desperaci ktorzy budza się o 3 nad ranem aby spozyć jakiś posilek.


Nalezy równiez zaznaczyc że izolat jak i hydrolizat zawieraja z reguly mniej/lub nawet nie zawieraja wcale laktozy - czego nie można napisać o WPC.
Wiec jesli ktos nie toleruje laktozy - lepszym wyjsciem (zdrowszym dla tej osoby) wydaje sie byc unikanie izolatu.

białko serwatkowe - wpc,wpi,wph - to szybkie bialko.
kazeina - to wolne bialko.
i tyle powinno nam wystarczyc.

wpc od wpi rozni sie glownie iloscia bialka w białku,jak rowniez dodatkami czy brakiem dodatkow w postaci wegli,fatu czy laktozy.

Kolejne 'nowoczesne' wersje - np.hydrolizaty - sa niczym wiecej jak tylko nabijaniem kasą kieszen producentow przez nieswiadomych klientow.

Fakt rózni sie to białko sposobem produkcji,moze zawartoscia białka w porownaniu do WPC - ale czy tak trudno wziąść 5g wiecej WPC aby nam sie ilości zgadzaly?

Czytaliscie moze temat o Waxy Maize?
https://www.sfd.pl/Waxy_Maize__najszybciej_uzupełnia_glikogen........KIT!-t704228.html


Tu postaram sie przedstawic kilka badań porownujących rózne rodzaje bialek glownie pod wzgledem czasu trawienia,po jakim czasie nastepuje maxymalne stęznienie aminokwasów we krwi i jak dlugo trwa.

Jak sami zobaczycie czasami gra (=cena!) nie jest warta świeczki.
Tzn. ze musimy placic duzo wiecej za hydrolizat wzgledem izalotu/czy mieszanki - kiedy te roznice miedzy nimi (poza cena!) nie sa az tak istotne!

Chyba ze dla kogos "2 minuty i 25sekund" albo 5% robi roznice wartą kilkadziesiat zlotych.


Isnieje kilka badan na zwierzetach jak rowniez na ludziach twierdzących że ciało pobiera więcej azotu (z białka) jeżeli dostarczymy go w postaci oligopeptydów (Hydrolizat białka) niz w postaci pełnobiałkowej czy tez nawet aminokwasów.
Ale z drugiej strony istanieja badania które nie wskazuja róznic zbytnich pomiedzy wph a wpc,wpi czy nawet aminokwasami.

Niestety wiekszosc badań twierdzących o przewadze hydrolizaty odbywala sie na osobach chorych,po operacjach,jednak na ludziach zdrowych tez znaczące róznice zamieniają sie w mało istatne!


Ten temat zawsze bedzie kontrowersyjny - kazdy producent może 'wyciągnąć' jakies badania mówiące że jego bialko jest najlpesze,ze izolat jest lpeszy od koncentratu czy hydrolizat od izolatu.

Niestety nie ma badan takich jak wiekszośc z nas by szukala:
wyzszosc wpi nad wpc - czy odwrotnie
czy co lepiej mix wph,wpi,wpc - czy moze samo wpc,albo samo wph.

Niestety - takich badan brak!

Ale jest za to kilka innych badań - które jednak nie łatwo jest skatalogować.

Nie mniej jednak oto ich lista:

Part I
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post1

1.Mleko mikrofiltrowane vs izolat vs kazeina:
2.Mleko beztluszczowe vs Białko sojowe:
3.Mleko vs Hydrolizat protein grochu vs Hydrolizat bialka serwatkowego:

Part II
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post2

4.Hydrolizat białka serwatkowego vs micelarna kazeina vs białko sojowe:
5.Hydrolizat białka serwatkowego vs izolat białka serwatkowego :
6.Izolat białka serwatkowego vs kazeina

Part III
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post3

7.Białko serwatkowe vs BCAA vs EAA :
8.Białko serwatkowe vs aminokwasy vs kazeina vs kilka małych posilkow:

Part IV
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post4

9.Białko serwatkowe vs hydrolizat białka serwatkowego & kazeina vs hydrolizat kazeiny:
10.Białko serwatkowe vs kazeina vs hydrolizat kazeiny
11.Kazeina vs hydrolizat kazeiny
12.Kazeina vs hydrolizat kazeiny

Part V
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post5

13.Białko serwatkowe vs kazeina:
14.Białko serwatkowe vs kazeina:
15.Białko serwatkowe vs kazeina:
16.Białko serwatkowe vs kazeina:




Na poczatek kilka badan na temat przyswajania białek mleka:

Gastroileal nitrogen and electrolyte movements after bovine milk ingestion in humans

Gastric emptying and flow rates of nitrogen and electrolytes (Na+, K+, Cl-, Mg2+, Ca2+) were studied in humans after bovine milk ingestion. With water as the control, intestinal effluents were collected after meal ingestion at the beginning of the jejunum or in the distal ileum. The flow rate of the effluent peaked in the first 40-min period after meal ingestion and returned to the initial amount within 100 min. After water ingestion the quantity of nitrogen recovered in the digesta remained unchanged both in the jejunum and in the ileum during the test period. After milk ingestion the nitrogen concentration in the jejunal digesta peaked in the first 20 min. Forty-two percent of milk nitrogen was absorbed before the jejunum and 93% was absorbed before the end of the ileum. These results showed that for the completion of the absorption of dietary proteins such as milk proteins, the lower part of the intestine is necessary.

http://www.ajcn.org/content/56/2/410.abstract

93% białka pochodzącego z mleka jest przyswojone w jelicie cienkiem


Assessment of net postprandial protein utilization of 15N-labelled milk nitrogen in human subjects.

The nutritional quality of milk proteins, evaluated both in terms of digestibility and postprandial oxidation and retention in human subjects, was investigated in this study. Five healthy adult volunteers were given 480 ml 15N-labelled milk (i.e. 190 mmol N). 15N was subsequently determined at the ileal level, using a naso-intestinal intubation technique, as well as at the faecal level. Plasma and urine were sampled for 8 h after meal ingestion. Dietary exogenous N recovered at the terminal ileum after 8 h reached 8.6 (SE 0.8) mmol while the amount collected in the faeces was 6.5 (SE 0.7) mmol after 5 d. The true ileal and faecal digestibilities were 95.5 (SE 0.4)% and 96.6 (SE 0.4)% respectively. The appearance of [15N]amino acids in the plasma was rapid and prolonged. The measurement of 15N in the body urea pool and in the N excreted in the urine allowed us to calculate the deamination occurring after [15N]milk protein absorption. The net postprandial protein utilization (i.e. NPPU = (Nabsorbed-Ndeaminated)/Ningested), calculated as an index of protein quality 8 h after milk ingestion, was 81.0 (SE 1.9)%. Our data confirm that milk protein has a high oro-ileal digestibility in man and demonstrate that milk protein has a high NPPU, an index corresponding to a period in which the dietary protein retention is maximal.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10434848?dopt=Abstract

strawnośc białka mleka wynosi 95.5 - 96.6%
(jelito-kal)

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-18 04:04:13

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ale tam chyba wytlumaczylem
ze jesli mam kase to dokupuje leucyny
jesli mam ograniczone fundusze - i moge kupic 1 suplement -> wybieram uniwerslany -> tj.bialko lub eaa
nie mam ograniczonych funduszy -> kupuje i bialko i bcaa i leucyne
a na dodatek bialko wpc/wpi/mieszanka po treningu
+ jakies 'wolne' (kazeina,albumina jaj) na noc

wszystko zalezy indywidualnie -> glownie od funduszy
i tu musisz zrezumiec co jest prior
prior jest leucyny - ale leucyna sama nie wyprodukuje pozostalych eaa - bo je musisz spozyc
wiec pomimo tego ze leucyna jest najwazniejsza z punktu widzenia pobudzania syntezy (czy insuliny) to musisz spozyc wszystkie eaa zeby ta synteza nastapila!
rozumiesz?

ale jesli masz piutaki i nie musisz sie decydowac na 1 suplementem - tylko kupujesz co chcesz - wtedy takie rozwiazanie ma sens
jesli masz dylemat - to kupoujesz universalny produkt
tymbardziej jelsi ma to byc tylko 1 - wiec kupujesz bialko!
jesli dwa to albo bialko + bcaa /albo bilako + leucyna
jesli 3-4 - to bialko wolne + szybkie/eaa & bcaa + leucyna

dlatego takie odpowiedzi a nie inne

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
********** Badanie nr 1 **********


mleko mikrofiltrowane vs izolat vs kazeina:


Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement

Objective: Our objective was to compare the postprandial utilization of dietary nitrogen from 3 [15N]-labeled milk products: micellar caseins (MC), milk soluble protein isolate (MSPI), and total milk protein (TMP).

Design: The macronutrient intakes of 23 healthy volunteers were standardized for 1 wk, after which time the subjects ingested a meal containing MC (n = 8), MSPI (n = 7), or TMP (n = 8). [15N] was measured for an 8-h period in plasma amino acids, proteins, and urea and in urinary urea.

Results: The transfer of dietary nitrogen to urea occurred earlier after MSPI ingestion than after MC and TMP ingestion, and concentrations remained high for 8 h, concomitantly with higher but transient hyperaminoacidemia and a higher incorporation of dietary nitrogen into plasma amino acids. In contrast, deamination, postprandial hyperaminoacidemia, and the incorporation of dietary nitrogen into plasma amino acids were lower in the MC and TMP groups. Finally, total postprandial deamination values were 18.5 ± 2.9%, 21.1 ± 2.8%, and 28.2 ± 2.9% of ingested nitrogen in the TMP, MC, and MSPI groups, respectively.

Conclusions: Our results confirm the major role of kinetics in dietary nitrogen postprandial utilization and highlight the paradox of MSPI, which, despite its high Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score, ensures a rate of amino acid delivery that is too rapid to sustain the anabolic requirement during the postprandial period. Milk proteins had the best nutritional quality, which suggested a synergistic effect between soluble proteins and caseins.


http://www.ajcn.org/content/84/5/1070.full

23 osoby spozywaly 3 rodzaje bialek mleka:
-mleko mikrofiltrowane - dostarczając 23,3g bialka (TMP)
-kazeine 23.2 g (MC)
-izolat 22.6 g (MSPI)

wyniki:

poziom glukozy we krwi:



bez wiekszej roznicy

poziom aminokwasów we krwi:



najwiekszy u grupy spozywajacej izolat

poziom BCAA we krwi:



najwiekszy u grupy spozywajacej izolat

poziom szczytowy BCAA:
-kazeina 553 µmol/L
-mleko mikrofiltrowane 577
-izolat 780

nitrogen zamieniony w bialko/nitrogen w moczu po 8h:




Stosunek azotu przyswojonego z pokarmem do azotu wydalonego z moczem i potem nazywamy bilansem azotowym ustroju. W organizmach dojrzałych równa się on 1. Stan taki nazywamy równowagą azotową. Jeżeli ustrój pobiera więcej azotu niż wydala mówimy o bilansie azotowym dodatnim.

azot->bialko:
-mleko mikrofiltrowane 6.3%
-izolat 7.8
-kazeina 8.1

azot w moczniku (body urea) po 8h:
-mleko mikrofiltrowane 10.5%
-kazeina 12.3
-izolat 13.5

egzogenny azot w moczu po 8h:



-mleko mikrofiltrowane 8.0%
-kazeina 8.8
-izolat 14.6

calkowity egzogenny azot w maczniku wynosil:
-mleko mikrofiltrowane 18.52% (10.53+8.00)
-kazeina 21.07% (12.31+8.76)
-izolat 28.16% (13.52+14.65)

wnioski:
-izolat powoduje wieksze stężenie aminokwasów/bcaa we krwi
-izolat powoduje szybsze zmniejszenie puli dostepnych aminokwasów
-izolat powoduje wiekszą dezaminację aminokwasów (wiecej jest traconych)

Nadmiar aminokwasów podlega dezaminacji. Przy spożyciu nadmiernej ilości białka dochodzi do obciążenia wątroby, która zmuszona jest do zsyntetyzowania mocznika.
Organizm ludzki nie ma zdolności utleniania grup aminowych. Może je jedynie odłączać od węglowych szkieletów, czyli przeprowadzać tzw. dezaminację, doprowadzając do tworzenia się mocznika, który wydalany jest przez nerki.



********** Badanie nr 2 **********


Mleko beztluszczowe vs Białko sojowe:


Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage

Objective:We examined the effect of consuming isonitrogenous, isoenergetic, and macronutrient-matched soy or milk beverages (18 g protein, 750 kJ) on protein kinetics and net muscle protein balance after resistance exercise in healthy young men. Our hypothesis was that soy ingestion would result in larger but transient hyperaminoacidemia compared with milk and that milk would promote a greater net balance because of lower but prolonged hyperaminoacidemia.

Design:Arterial-venous amino acid balance and muscle fractional synthesis rates were measured in young men who consumed fluid milk or a soy-protein beverage in a crossover design after a bout of resistance exercise.

Results:Ingestion of both soy and milk resulted in a positive net protein balance. Analysis of area under the net balance curves indicated an overall greater net balance after milk ingestion (P < 0.05). The fractional synthesis rate in muscle was also greater after milk consumption (0.10 &#177; 0.01%/h) than after soy consumption (0.07 &#177; 0.01%/h; P = 0.05).

Conclusions:Milk-based proteins promote muscle protein accretion to a greater extent than do soy-based proteins when consumed after resistance exercise. The consumption of either milk or soy protein with resistance training promotes muscle mass maintenance and gains, but chronic consumption of milk proteins after resistance exercise likely supports a more rapid lean mass accrual.


http://www.ajcn.org/content/85/4/1031.full

8 mnlodych mezczyzn spozywalo po treningu:
-mleko bez tluszczu (745 kJ,23g wegle, 18.2g bialko, 1.5g tluszcz)
-bialko sojowe (745 kJ,23g wegle, 18.2g bialko, 1.5g tluszcz)(GeniSoy, Fairfield, CA)

wyniki:

poziom glukozy i insuliny we krwi:



bez wiekszych roznic

poziom aminokwasów we krwi:



soja-białe kólko
mleko-czarne kólko

leucyna:



bez istotnych roznic

synteza białka:



po spozyciu mleka synteza bialka bylo o 34% wieksza!

poziom tętniczo-żylni aminokwasów



soja-białe kólko
mleko-czarne kólko

Pole pow. pod krzywa sugeruje że balans azotowy po 3h wynosil:
-mleko 53 887mmol N/100 mL
-soja 19 485mmol N/100 mL

mleko okazało sie lepszym wyjsciem niz bialko sojowe!

dlaczego?
miedzy innymi poprzez wieksza dezaktywacje aminokwasow ktore sa zawarte w soi,
soja zwiera mniej bcaa niz mleko
mniej pobudzaja synteze bialka niz bialko pochodzace z mleka
soja (bialko sojowe) ma mniejsza strawnosc niz mleko (bialko mleka)


********** Badanie nr 3 **********


Mleko vs Hydrolizat protein grochu vs Hydrolizat bialka serwatkowego:


Plasma Glucagon and Insulin Responses Depend on the Rate of Appearance of Amino Acids after Ingestion of Different Protein Solutions in Humans

To find out whether the hormonal response to feeding with protein solutions is influenced by the nature and degree of protein fractionation, we examined insulin and glucagon responses after intake of protein solutions containing the same amount of nitrogen (2.9 g each) in three men and three women. Four test meals (600 mL) [glucose (419 kJ/L), pea (PPH) and whey peptide hydrolysates (WPH) (921 and 963 kJ/L, respectively) and a cow&#8217;s milk solution (MS) containing complete milk proteins (2763 kJ/L)] were tested. Peptide hydrolysates elicited a faster increase in venous plasma amino acids than did MS (P < 0.05). Despite the higher carbohydrate content of the MS, the peptide hydrolysates elicited a peak insulin response that was two and four times greater than that evoked by the MS and glucose solutions, respectively (P < 0.05). The insulin response was closely related to the increase in plasma amino acids, especially leucine, isoleucine, valine, phenylalanine and arginine, regardless of the rate of gastric emptying. The three protein solutions elicited similar increases of plasma glucagon; however, the response was fastest for both peptide hydrolysates (P < 0.05) and more prolonged for the MS (P < 0.05). The glucagon response was linearly related to the increase in plasma amino acids, regardless of the rate of gastric emptying or meal composition (r = 0.93, r = 0.96 and r = 0.78, all P < 0.05, for the PPH, WPH and MS). Among the plasma amino acids, tyrosine (r = 0.82&#8211;0.98, P < 0.05) and methionine (r = 0.98, P < 0.001) were most closely related to the plasma glucagon response. This study shows that the glucagon response to feeding with protein solutions depends on the increase in plasma amino acid concentrations. The combined administration of glucose and peptide hydrolysates stimulates a synergistic release of insulin, regardless of the protein source.

http://jn.nutrition.org/content/132/8/2174.full

spozywano 4 napoje po 600 mL - zawierajace:
-25g glukozy/L
-25g glukozy/L + bialka 0.25 g/kg -> Hydrolizat protein grochu (MD Foods, Copenhagen, Denmark)
-25g glukozy/L + bialka 0.25 g/kg -> Hydrolizat bialek serwatki (MD Foods, Copenhagen, Denmark)
-25g glukozy/L bialka 0.25 g/kg -> mleko

czas opuszczenie zoładka (polowa spozytego napoju):
-25g glukozy/L 9.4min
-25g glukozy/L + Hydrolizat protein grochu 16.3min
-25g glukozy/L + Hydrolizat bialek serwatki 17.2min
-25g glukozy/L + mleko 26.4min

poziom glukozy,glukagonu,insuliny,aminokwasów:




calkowity poziom aminokwasów (przed/po 20min.):
-25g glukozy/L + Hydrolizat bialek serwatki 738/1586&#181;mol/L
-25g glukozy/L + Hydrolizat protein grochu 720/1344&#181;mol/L
-25g glukozy/L + mleko 814/1013&#181;mol/L
-25g glukozy/L -> bez zmian

maxymalny poziom insuliny(po 20min.):
-25g glukozy/L + Hydrolizat bialek serwatki 615pmol/L
-25g glukozy/L + Hydrolizat protein grochu 582pmol/L
-25g glukozy/L + mleko 388pmol/L
-25g glukozy/L 208pmol/L

poziom glukagonu(przed/po 20min.):
-25g glukozy/L + Hydrolizat bialek serwatki 13.8/22.3pmol/L (+ 62%)
-25g glukozy/L + Hydrolizat protein grochu 15.4/21.7pmol/L (+41%)
-25g glukozy/L + mleko 4.5/19.1pmol/L (po 80min!)
-25g glukozy/L -> bez zmian

stosunek insulina/glukagon (przed/po):
-25g glukozy/L + Hydrolizat bialek serwatki 6.6/29.1
-25g glukozy/L + Hydrolizat protein grochu 5.8/29.6
-25g glukozy/L + mleko 4.4/23.3
-25g glukozy/L -> bez zmian

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
********** Badanie nr 4 **********


hydrolizat (WPH) vs micelarna kazeina (CAS) vs białko sojowe:

Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men

This study was designed to compare the acute response of mixed muscle protein synthesis (MPS) to rapidly (i.e., whey hydrolysate and soy) and slowly (i.e., micellar casein) digested proteins both at rest and after resistance exercise. Three groups of healthy young men (n = 6 per group) performed a bout of unilateral leg resistance exercise followed by the consumption of a drink containing an equivalent content of essential amino acids (10 g) as either whey hydrolysate, micellar casein, or soy protein isolate. Mixed MPS was determined by a primed constant infusion of l-[ring-13C6]phenylalanine. Ingestion of whey protein resulted in a larger increase in blood essential amino acid, branched-chain amino acid, and leucine concentrations than either casein or soy (P < 0.05). Mixed MPS at rest (determined in the nonexercised leg) was higher with ingestion of faster proteins (whey = 0.091 &#177; 0.015, soy = 0.078 &#177; 0.014, casein = 0.047 &#177; 0.008%/h); MPS after consumption of whey was ~93% greater than casein (P < 0.01) and ~18% greater than soy (P = 0.067). A similar result was observed after exercise (whey > soy > casein); MPS following whey consumption was ~122% greater than casein (P < 0.01) and 31% greater than soy (P < 0.05). MPS was also greater with soy consumption at rest (64%) and following resistance exercise (69%) compared with casein (both P < 0.01). We conclude that the feeding-induced simulation of MPS in young men is greater after whey hydrolysate or soy protein consumption than casein both at rest and after resistance exercise; moreover, despite both being fast proteins, whey hydrolysate stimulated MPS to a greater degree than soy after resistance exercise. These differences may be related to how quickly the proteins are digested (i.e., fast vs. slow) or possibly to small differences in leucine content of each protein.

http://jap.physiology.org/content/107/3/987.long

3 grupy zaraz po treningu spozywaly:
-hydrolizat bialka serwatki (21.4 g bialka) (AMCO, Burlington, NJ)
-micelarną kazeinę (21.9 g) (AMCO, Burlington, NJ)
-bialko sojowe (22.2 g) (Profam 891)

wszystkie 3 napoje zawieraly ~10g EAA
bo jak wiadomo tylko EAA sa koniecznie do zainicjonowania syntezy białka


wyniki:

poziom insuliny we krwi:



najwiekszy o grupy spozywajacej WPH

poziom EAA we krwi:



najwiekszy o grupy spozywajacej WPH

poziom leucyny we krwi



najwiekszy o grupy spozywajacej WPH

synteza bialek mięsniowych:



najwiekszy o grupy spozywajacej WPH


********** Badanie nr 5 **********


hydrolizat (WPH) vs izolat (WPI):


HUMAN INSULINOTROPHIC RESPONSE TO ORAL INGESTION OF
NATIVE AND HYDROLYSED WHEY PROTEIN


The insulinotropic response to the ingestion of whey protein and whey protein hydrolysate, independent of carbohydrate, is notknown. This study examined the effect of protein hydrolysis
on the insulinotropic response to the ingestion of whey protein.Sixteen healthy males ingested a 500 mL solution containing either45 g of whey protein (WPI) or whey protein hydrolysate (WPH). The
estimated rate of gastric empting was not altered by hydrolysis of the protein [18 (3) vs. 23 (3) min, n=16; P = 0.15]. Maximum plasma insulin concentration (Cmax) occurred later (40 vs. 60 min) and was 28% [234 (26) vs. 299 (31) mM, P = 0.018] greater following ingestion of the WPH compared to the WPI leading to a 43% increase [7.6 (0.9) vs. 10.8 (2.6) nM.3h, P = 0.21] in the AUC of insulin for the WPH. Of the aminoacids with known insulinotropic properties only Phe demonstrated a
significantly greater maximal concentration [Cmax; 65 (2) vs. 72 (3)&#956;M, n=16; P = 0.01] and an increased (+22%) AUC following ingestion of the WPH. In conclusion, ingestion of whey protein is an effective insulin secretagogue. Hydrolysis of whey protein prior to ingestion augments the maximal insulin concentration by a mechanism that is unrelated to gastric emptying of the peptide solution.


http://www.carbery.com/documents/21527 Carbery Posters LoRes V2.pdf

badano wplyw spozycia:
-45g izolatu (Isolac&#174;,Carbery Food Ingredients, Ireland)
-45g hydroizolatu Optipep 80&#8482;,Carbery Food Ingredients, Ireland

wnioski:

No difference in the half time (T50%) of gastric emptying was
observed (23 vs. 18 min for the WPI and WPH,. During the
post-prandial period The peak concentration (Cmax) and AUC of
plasma amino acids was generally lower after ingestion of the WPH
except for phenylalanine which showed a marked increase for WPH











-nie zauwazono zbytniej roznicy w czasie oprozniania zoladka - czas w jakim 50% opuscilo zołądek odpowiednio wynosil 18min dla WPI i 23min dla WPH (!)

-koncetracja bcaa miala wiekszy szczyt u grupy przyjmujacej WPI niz WPH (884 vs 811)
jak rowniez pole powierzchni pod krzywa bylo wwieksze dla WPI niz WPH (69 vs 59)


Distinct differences in the plasma insulin response were observed for the WPI and WPH (Fig. 4). Maximal values were 28% greater [234(26)
vs. 299 (31) pM; P = 0.018] after ingestion of the WPH and over the entire 3 hours the area under the curve (AUC) was 43% greater [7.6 (0.9) vs. 10.8 (2.6) nM.3h-1; P =0.21]. Plasma glucose concentration varied little in the initial 30 min. however during the hyperinsulinemic phase glucose concentration decreased for both whey proteins The resultant hyperinsulinemia was glucose
independent and, as demonstrated by a significant mean increase in Cmax of 28%, was augmented by hydrolysis of the protein






-jezeli chodzi o insuline to wiekszy wyrzyt byl w przypadku WPH (+28%) niz w przypadku WPI (299 vs. 234pM)
i przez cale 3 godziny ile trawlo badanie - pole powiechani pod krzywa bylo wieksz o 43% w przypadku WPH (10.8 vs. 7.6 nM.3h-1)
-poziom cukru we krwi nie roznil sie zbytnio u obu grup


********** Badanie nr 6 **********


izolat (WPI) vs kazeina (CAS)

The effect of whey isolate and resistance training on strength, body composition, and plasma glutamine.

Different dietary proteins affect whole body protein anabolism and accretion and therefore, have the potential to influence results obtained from resistance training. This study examined the effects of supplementation with two proteins, hydrolyzed whey isolate (WI) and casein (C), on strength, body composition, and plasma glutamine levels during a 10 wk, supervised resistance training program. In a double-blind protocol, 13 male, recreational bodybuilders supplemented their normal diet with either WI or C (1.5 gm/kg body wt/d) for the duration of the program. Strength was assessed by 1-RM in three exercises (barbell bench press, squat, and cable pull-down). Body composition was assessed by dual energy X-ray absorptiometry. Plasma glutamine levels were determined by the enzymatic method with spectrophotometric detection. All assessments occurred in the week before and the week following 10 wk of training. Plasma glutamine levels did not change in either supplement group following the intervention. The WI group achieved a significantly greater gain (P < 0.01) in lean mass than the C group (5.0 +/- 0.3 vs. 0.8 +/- 0.4 kg for WI and C, respectively) and a significant (P < 0.05) change in fat mass (-1.5 +/- 0.5 kg) compared to the C group (+0.2 +/- 0.3 kg). The WI group also achieved significantly greater (P < 0.05) improvements in strength compared to the C group in each assessment of strength. When the strength changes were expressed relative to body weight, the WI group still achieved significantly greater (P < 0.05) improvements in strength compared to the C group.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17240782

13 mezczyzn (kulturystow) przez 10 tygodni spozywalo dodatkowo:
-1.5 gm/kg izolatu (WPI)
-1.5 gm/kg kazeiny (CAS)

wyniki:

-poziom glutaminy mie zmienil sie,byl taki sam u obu grup

-wzrost beztluszczowej masy ciała (WPI/CAS):
5.0/0.8kg

-wzrost tluszczowej masy ciała (WPI/CAS):
-1.5/+0.2kg

-grupa WPI odnotowala rowniez wiekszy wrost siły niz grupa CAS

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-18 04:10:24

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
********** Badanie nr 7 **********


Bialko serwatkowe vs BCAA vs EAA :

Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks

Background: Milk protein, in particular the whey fraction, has been shown to display insulinotrophic properties in healthy persons and persons with type 2 diabetes. In parallel to the hyperinsulinemia, a pronounced postprandial rise of certain amino acids and of glucose-dependent insulinotrophic polypeptide (GIP) was observed in plasma.

Objective: The objective of the study was to determine to what extent the insulinotrophic properties of whey could be simulated by specific amino acid mixtures.

Design: Twelve healthy volunteers were served drinks consisting of pure glucose (reference drink) or glucose supplemented with free amino acids or whey proteins (test drinks).

Results: A test drink with the branched-chain amino acids isoleucine, leucine, and valine resulted in significantly higher insulin responses than did the glucose reference. A drink containing glucose and leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine mimicked the glycemic and insulinemic responses seen after whey ingestion. With consumption of this drink, the glucose area under the curve (AUC) was 44% smaller (P < 0.05) and the insulin AUC was 31% larger (NS) than with consumption of the reference drink. With consumption of the whey drink, the AUCs were 56% smaller (glucose; P < 0.05) and 60% larger (insulin; P < 0.05), respectively, than with the reference drink. The whey drink was accompanied by an 80% greater GIP response (P < 0.05), whereas the drinks containing free amino acids did not significantly affect GIP secretion


http://www.ajcn.org/content/85/4/996.long

5 grup spozywalo:
-25g glukozy
-25g glukozy + lizynę + treonine (AA2) -> 3.0g aminokwasow
-25g glukozy + BCAA (AA3) -> 4.4g aminokwasow w ratio 2:1:1
-25g glukozy + BCAA + lizynę + treonine (AA5) -> 7.4g aminokwasow
-25g glukozy + bialko serwatkowe -> 18g białka

wyniki:

poziom glukozy AUC:



glucose (kwadrat &#9642; );
whey (trojkat &#9652; );
leucine, isoleucine, and valine (odwrocony trojkat &#9662;);
lysine and threonine (/);
and leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine (.)


glukoza: 103.4 mmol &#183; min/L
bialko: 45.8 (&#8211;56%)
AA2: 83.0 (&#8211;20%)
BCAA: 71.7 (&#8211;31%)
AA5: 58.1 (&#8211;44%)

poziom insuliny:




glukoza: 10.6 nmol &#183; min/L
bialko: 17.0 (+60%)
AA2: 9.4 (&#8211;11%)
BCAA: 14.8 (+40%)
AA5: 13.9 (+31%)

bialko serwatkowe powodowało najwiekszy poziom insuliny
pozniej bcaa
pozniej bcaa + lizyna + treonina (5 eaa)


poziom aminokwasów we krwi:

bialko:




bcaa




eaa




poziom aminokwasów po spozyciu glukozy niezmienil sie praktycznie wogole!

poziom aminokwasów przed spozyciem napoju byla podobna u kazdej z grup

wzrost poziomu aminokwasów w czasie 0-45min po spozyciu bialka/bcaa/eaa:

leucyna:3.9 /9.4/6.2 mmol &#183; min/L
izoleucyna:2.9 /5.0/3.6
walina:5.3/7.9/5.2
lizyna:3.7/0.8/3.7
treonina:2.6/0.7/2.1

poziom we krwi BCAA byl najwiekszy u grypy spozywającej BCAA
poziom leucyny byl najwiekszy u grupy spozywajacej BCAA


********** Badanie nr 8 **********

The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention

To evaluate the importance of protein digestion rate on protein deposition, we characterized leucine kinetics after ingestion of &#8220;protein&#8221; meals of identical amino acid composition and nitrogen contents but of different digestion rates. Four groups of five or six young men received anl-[1-13C]leucine infusion and one of the following 30-g protein meals: a single meal of slowly digested casein (CAS), a single meal of free amino acid mimicking casein composition (AA), a single meal of rapidly digested whey proteins (WP), or repeated meals of whey proteins (RPT-WP) mimicking slow digestion rate. Comparisons were made between &#8220;fast&#8221; (AA, WP) and &#8220;slow&#8221; (CAS, RPT-WP) meals of identical amino acid composition (AA vs. CAS, and WP vs. RPT-WP). The fast meals induced a strong, rapid, and transient increase of aminoacidemia, leucine flux, and oxidation. After slow meals, these parameters increased moderately but durably. Postprandial leucine balance over 7 h was higher after the slow than after the fast meals (CAS: 38 &#177; 13 vs. AA: -12 &#177; 11, P < 0.01; RPT-WP: 87 &#177; 25 vs. WP: 6 &#177; 19 &#181;mol/kg, P< 0.05). Protein digestion rate is an independent factor modulating postprandial protein deposition.

http://ajpendo.physiology.org/content/280/2/E340.full

22 mezczyzn w wieku ~25lat spozywalao:
- 30g aminokwasow (AA)
- 30g kazeiny (CAS)
- 30g bialka serwatkowego (WP)
- lub 13 malych posilkow,kazdy w odstepie 20min przez okres 240min - dostarczających w sumie 30g bialka serwatkowego (RPT-WP)





badano kombinacje:
AA vs CAS
WP vs RPT-WP
czyli szybkie bialko vs wolne bialko

gdyz przez spozywanie malej ilosci bialka (RPT-WP) w krotkim odstepach czasu,spodziewano sie wyniku podobnego do spozycia kazeiny


wyniki:

poziom insuliny po 60min:

AA vs CAS
+6.9 &#956;U/ml /bez zmian

WP vs RPT-WP
+14.9/bez zmian


poziom leucyny:




jak widac na rysynkach A - poziom leucyny roznil sie
-w przypadku AA i WP wyrzut byl nagly,pozniej nastapil szybki spadek
-w przypadku CAS i RPT-WP wyzrut byl niski ale dlugotrwaly

maxymalny poziom/czas w jakim nastapil:
AA 446&#956;mol/l ->40min
WP 449->68min
CAS 230 ->253min
RPT-WP 321->224min

poziom EAA po 120/240min (w % na +):
AA 77/16
WP 92/9
CAS 32/35
RPT-WP 75/66

poziom aminokwasow (EAA+NEAA) po 120/240min:
AA 43/5
WP 48/&#8722;3
CAS 22/23
RPT-WP 36/28

poziom NOLD - indeks syntezy bialek calego ciała:



-nizszyi i staly poziom w przypadku CAS i RPT-WP
-w przypadku AA najwieszy skok od 40-120min
-w przypadku WP skok od 60-140min

utlenianie leucyny
podobnie jak powyzej
-wieksze ale krotsze utlenienie po spozyciu szybkich bialek
-mniejsze ale dluzsze po spozyciu wolnych bialek

straty leucyny w czasie 7h:
AA 325 &#956;mol/kg
WP 377
CAS 275
RPT-WP 344

poziom leucyny po 420min:



AA &#8722;12 &#956;mol/kg
WP 19
CAS 38
RPT-WP 87


wnioski:
Najwieksze roznice zauwazono porownujac synteze bialek i utlenianie aminokwasów.
Wiekszy wzrost syntezy (NOLD) spowodowany byl szybkim i wysokim wzrostem poziomu aminokwasów.
Co mialo miejsce po spozcyiu AA i WP.
Nie mialo miejsce po spozyciu CAS i RPT-WP ->wolne bilaka nie sa powiązane z synteza bialek!

Przypuszczalo sie - i co zostalo potwierdzone - stymulacja/wzrost syntezy bialka nastepuje w przypadku podniesienia conajmniej dwukrotnego - w porownaniu do poziomu 'przed' - poziomu aminokwasów we krwi!
Tak wiec spozycie bialka na poziomie >1.5g/kg/dzien gwarantuje wzrost poziomu aminokwasow we krwi (hiperaminoacydemia) -> co prowadzi do zwiekszenia szybkosci syntezy bialek.

Utlenienie aminokwasów (leucyny) tez bylo wieksze po spozyciu szybszych bialek - ale to bylo spowodowane przez same aminokwasy -> tj. enzym ktory limituje szybkosc syntezy bialek.

Ale stwierdzono lepsza utylizacje bialka u osob spozywajecych wolne bialka - poprzez mniejsze utlenianie aminokwasów => mniejsze straty aminokwasów.

Przez okres 7h wykorzystanie spozytego bialka wynosilo:
RPT-WP, 0.80
CAS, 0.78
WP, 0.66
AA, 0.62


ps.
Kilka słow odemnie:
Ale czy my tak samo odzywniamy sie jak podczas testów?
Tez nie jemy przez okres 7h?
Nie!
Spozywamy srednio posilki co 3-4h.
To trezba mniec tez na wzgledzie.

Jesli brac pod uwage okres nocny - kiedy nie jemy nic - spozywanie wolnowchlanialnych bialek ma sens -> lepsze ich wykorzystanie w dlugim okresie czasu,niz wykorzystanie szybszych bialek!

A czy to samo ma miejsce po treningu?
Kiedy zalezy nam na wiekszym poziomie aminokwasów
wiekszym poziomie insuliny
wiekszej/nasilonej syntezie

....?

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-20 04:01:10

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
********** Badanie nr 9 **********


białko serwatkowe (W) vs hydrolizat białka serwatkowego(WHY)
&
kazeina (C) vs hydrolizat kazeiny(CAHY):



Gastric emptying, gastric secretion and enterogastrone response after administration of milk proteins or their peptide hydrolysates in humans.

METHODS: Six healthy males were randomized to receive one of the following four solutions: whey whole protein (W), casein whole protein (C), whey peptide hydrolysate (WHY) or casein hydrolysate (CAHY). All solutions were matched for volume (600 mL), nitrogen content (9.3 g/L), energy density (1069-1092 kJ/L), osmolality (288-306 mosmol/kg), pH (6.9-7.0) and temperature (37 degrees C).

RESULTS: Solutions were emptied at similar rates, with mean half-times of (mean +/- SEM) 21.4 +/- 1.3, 19.3 +/- 2.2, 18.0 +/- 2.5 and 19.4 +/- 2.8 min, for the WHY, CAHY, C and W, respectively. The rates of intestinal absorption of water and amino acids were similar with the exception of the casein protein solution, for which the speed of intestinal amino acid absorption was slower (p < 0.05). The peptide hydrolysates elicited about 50% more gastric secretion than the whole protein solutions ( p < 0.05),which was accompanied by higher glucose-dependent insulinotropic polipeptide (GIP) plasma levels during the first 20 min of the gastric emptying process. Similar glucagon-like peptide-1 (GLP-1) and peptide YY (PYY) plasma responses were elicited by the four solutions.

CONCLUSIONS: The rate of gastric emptying and the plasma GLP-1 and PYY responses to feeding with cow milk protein solutions in humans are independent of the degree of protein fractionation and are not altered by small differences in the amino acid composition or protein solubility. In contrast, the GIP response is accentuated when milk proteins are delivered as peptide hydrolysates.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15168035

6 mezczyzn spozywalo ~35g bialka (600ml) w postaci:
-białka serwatkowego (W)
-hydrolizatu białka serwatkowego (WHY)
-kazeiny (C)
-hydrolizatu kazeiny (CAHY)

Hydrolizowane białka serwatki to wysoce specyficzny rodzaj serwatki, który został poddany trawieniu enzymami w trakcie produkcji. Specyficzne enzymy proteazy rozbijają naturalnie występujące łańcuchy aminokwasów, potocznie zwane polipeptydami. Ten proces enzymatyczny to inaczej hydrolizacja albo trawienie wstępne. Ma on na celu naśladowanie naturalnego procesu trawienia, do którego dochodzi w żołądku i w jelicie cienkim. W wyniku hydrolizacji część polipeptydów rozpada się do łatwo wchłanianych oligopeptydów (składających się z maksymalnie 10 aminokwasów): dipeptydów (złożonych z 2 aminokwasów), tripeptydów (złożonych z 3 aminokwasów), tetrapeptydów (złożonych z 4 aminokwasów), pentapeptydów (złożonych z 5 aminokwasów) itp. To właśnie te łatwo wchłaniane peptydy są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości hydrolizatu białka serwatkowego.

Hydrolizat kazeiny to preparat na bazie kazeiny,która została poddana hydrolizie


wnioski

polowiczne oproznianie zołądka:
-C 18.0 min
-CAHY 19.3
-W 19.4
-WHY 21.4

ps.
ciekawe wyniki


********** Badanie nr 10 **********


Białko serwatkowe (WP) vs kazeina (CAS) vs hydrolizat kazeiny (CASH)


Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men

OBJECTIVE: The objective was to compare protein digestion and absorption kinetics and subsequent postprandial muscle protein accretion after ingestion of whey, casein, and casein hydrolysate in healthy older adults.

DESIGN: A total of 48 older men aged 74 &#177; 1 y (mean &#177; SEM) were randomly assigned to ingest a meal-like amount (20 g) of intrinsically l-[1-(13)C]phenylalanine-labeled whey, casein, or casein hydrolysate. Protein ingestion was combined with continuous intravenous l-[ring-(2)H(5)]phenylalanine infusion to assess in vivo digestion and absorption kinetics of dietary protein. Postprandial mixed muscle protein fractional synthetic rates (FSRs) were calculated from the ingested tracer.

RESULTS: The peak appearance rate of dietary protein-derived phenylalanine in the circulation was greater with whey and casein hydrolysate than with casein (P < 0.05). FSR values were higher after whey (0.15 &#177; 0.02%/h) than after casein (0.08 &#177; 0.01%/h; P < 0.01) and casein hydrolysate (0.10 &#177; 0.01%/h; P < 0.05) ingestion. A strong positive correlation (r = 0.66, P < 0.01) was observed between peak plasma leucine concentrations and postprandial FSR values.

CONCLUSIONS: Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. This effect is attributed to a combination of whey's faster digestion and absorption kinetics and higher leucine content


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367943

48 starszych osob piło:
-bialko serwatkowe 20g (WP)
-kazeine 20g (CAS)
-hydrolizat kazeiny 20g (CASH)

wyniki:
szybkosc syntezy bialka wynosila (WP/CAS/CASH):
0.15 /0.08 /0.10 %/h


********** Badanie nr 11 **********


kazeina (CAS) vs hydrolizat kazeiny (CASH)

Ingestion of a protein hydrolysate is accompanied by an accelerated in vivo digestion and absorption rate when compared with its intact protein

Background: It has been suggested that a protein hydrolysate, as opposed to its intact protein, is more easily digested and absorbed from the gut, which results in greater plasma amino acid availability and a greater muscle protein synthetic response.

Objective: We aimed to compare dietary protein digestion and absorption kinetics and the subsequent muscle protein synthetic response to the ingestion of a single bolus of protein hydrolysate compared with its intact protein in vivo in humans.

Design: Ten elderly men (mean &#177; SEM age: 64 &#177; 1 y) were randomly assigned to a crossover experiment that involved 2 treatments in which the subjects consumed a 35-g bolus of specifically produced l-[1-13C]phenylalanine-labeled intact casein (CAS) or hydrolyzed casein (CASH). Blood and muscle-tissue samples were collected to assess the appearance rate of dietary protein&#8211;derived phenylalanine in the circulation and subsequent muscle protein fractional synthetic rate over a 6-h postprandial period.

Results: The mean (&#177;SEM) exogenous phenylalanine appearance rate was 27 &#177; 6% higher after ingestion of CASH than after ingestion of CAS (P < 0.001). Splanchnic extraction was significantly lower in CASH compared with CAS treatment (P < 0.01). Plasma amino acid concentrations increased to a greater extent (25&#8211;50%) after the ingestion of CASH than after the ingestion of CAS (P < 0.01). Muscle protein synthesis rates averaged 0.054 &#177; 0.004% and 0.068 &#177; 0.006%/h in the CAS and CASH treatments, respectively (P = 0.10).

Conclusions: Ingestion of a protein hydrolysate, as opposed to its intact protein, accelerates protein digestion and absorption from the gut, augments postprandial amino acid availability, and tends to increase the incorporation rate of dietary amino acids into skeletal muscle protein


http://www.ajcn.org/content/90/1/106.full

10 starszych osob (!) spozywalo:
-35g kazeiny (CAS)
-35g hydrolizaty kazeiny (CASH)

wyniki:

szczytowy poziom insuliny



białe kółko CASH
czarne kółko - CAS

-CAS 26.2mU/L
-CASH 50.2

poziom glukozy we krwi
-CAS 25.5 mmol &#183; 6 h &#183; L&#8722;1
-CASH &#8722; 3.2

poziom aminokwasow we krwi w ciagu 6h



-CAS poziom podniosl sie i pozostawal podniesiony przez caly okres trwania badania (~6h)
-CASH poziom wszystkich aminokwasow byl o~25-50% wyzszy niz w przypadku CAS
lecz biorac pod uwage koncowy okres trwania badania - poziom leucyny i izoleucyny byl mniejszy u tej grupy (C,E)

poziom powierzchni pod krzywa (przez 6h) CAS/CASH:
-leucyna 32.6/42.7 mmol &#183; 6 h &#183; L&#8722;1
-izoleucyna 17.7/22.0
-valina 36.7/ 54.9

Synteza białek mięśniowych



-CASH +33%

wnioski:
trzeba miec na uwadze to - ze osobami badanymi byly osoby starsze!
jak wiadomo osoby starsze inaczej reaguja na wiekszosc jesli nie na wszystko
->slabiej reaguja na insuline -> insulina w polaczeniu z aminokwasami slabiej wplywa na synteze białek mięsniowych u ludzi starszych niz u mlodszych!
->rowniez przeplyw krwi przez miesnie jest mnijeszy u ludzi starszych niz u mlodych - wiec potrzeba caliem innych 'bodzcow/warunkow' niz u ludzi młodszych

synteza bialek mięsniowych znacznie jest wieksza podczas hyperinsulinemii u ludzi mlodszych niz u ludzi starszych - wiec szybciej wchlanialne bialko spowoduje lepsze rezultaty u ludzi starszych niz wolne bialko - gdyz efekt działania insuliny u osob starszych jest stlumiony!

opornosc na insuline białek miesniowych -> ograniczona/zmniejszona mozliwosc syntezy - jest podstawowa przyczyna ograniczenia anabolicznych wlasciwosci karmienia

jak widac na ponizszym rysunku:




anaboliczna wrazliwosc na insuline spada wraz ze wzrostem wieku -
metabolizm białek jest 'oporny' na wplyw insuliny

U osob starszych (!) spozywanie hydrolizowanej formy białka (wstepnie strawionego) polepsza trawienie i absorbcje tego białka,tym samym zwiększa poziom aminokwasow we krwi jak i poziom samej insuliny - tym samym tempo syntezy białek mieśniowych.



********** Badanie nr 12 **********


kazeina (IC) vs hydrolizat kazeiny (HC)

Hydrolyzed dietary casein as compared with the intact protein reduces postprandial peripheral, but not whole-body, uptake of nitrogen in humans

Design: Experimental data pertaining to the intestine, blood, and urine for dietary nitrogen kinetics after a 15N-labeled intact (IC) or hydrolyzed (HC) casein meal were obtained in parallel groups of healthy adults (n = 21) and were analyzed by using a 13-compartment model to predict the cascade of dietary nitrogen absorption and regional metabolism.

Results: IC and HC elicited a similar whole-body postprandial retention of dietary nitrogen, but HC was associated with a faster rate of absorption than was IC, resulting in earlier and stronger hyperaminoacidemia and hyperinsulinemia. An enhancement of both catabolic (26%) and anabolic (37%) utilization of dietary nitrogen occurred in the splanchnic bed at the expense of its further peripheral availability, which reached 18% and 11% of ingested nitrogen 8 h after the IC and HC meals, respectively.

Conclusions: The form of delivery of dietary AAs constituted an independent factor of modulation of their postprandial regional metabolism, with a fast supply favoring the splanchnic dietary nitrogen uptake over its peripheral anabolic use. These results question a possible effect of ingestion of protein hydrolysates on tissue nitrogen metabolism and accretion.


http://www.ajcn.org/content/90/4/1011.full

21 mlodych osob spozywalo
-kazeine (IC) dostarczająca 320 mmol azotu (~28g bialka)
-hydrolizat kazeiny (HC) dostarczający 320 mmol azotu (~28g bialka)

napoje zawieraly dodatkowo 96g weglowodanow,23g tluszczu - dostarczając 700kcal

wyniki:

przemiany nitrogenu




poziom glukozy,insuliny i glukagonu




poziom AUC insuliny
+234% dla HC

poziom aminokwasow we krwi



dispensable->NEAA -> aminokwawsy endogenne
indispensable->EAA ->edogenne


-poziom zarowno EAA jak i NEAA byl wiekszy pomiedzy 1-3h dla grupy spozywajacej HC (hydrolizat)
-poziom EAA jak i NEAA byl wiekszy pomiedzy 5-7h dla grupy spozywajacej IC (kazeine)
-poziom leucyny po 8h byl praktycznie identyczny (HC/IC):
1044/1049 &#181;mol

absorpcja nitrogenu



A: Cumulative dietary nitrogen recovered in the ileum
B: Intestinal absorption flux of dietary nitrogen


absorpcja w jelitach w ciagu 8h (IC/HC):
5.9/7.8%

maxymalny poziom (IC/HC):
1h 45min/1h


straty nitrogenu:



A: Dietary nitrogen losses in body urea
B: Dietary nitrogen in urinary urea
C: Instantaneous flux of dietary nitrogen utilization for urea production
D: Instantaneous flux of urea recycling


ogolne wykorzystanie nitrogenu:



A - Dietary nitrogen incorporation into splanchnic exported plasma protein
B-Dietary nitrogen incorporation into plasma free amino acids
C-Instantaneous fluxes of dietary nitrogen utilization for the synthesis of splanchnic
D-peripheral


zamiana w bialko w ciagu 8h (IC/HC):
8.7/7.6%


wnioski:

obwodowe wykorzystanie bialka (IC/HC):
18%/11%
trzewiowe wykorzystanie bialka (IC/HC):
44%/60%
calkowite wykorzystanie bialka (IC/HC):
73.4%/74.4%

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-20 04:10:17

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
********** Badanie nr 13 **********

białko serwatkowe (WP) vs kazeina (CAS):

Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion

The speed of absorption of dietary amino acids by the gut varies according to the type of ingested dietary protein. This could affect postprandial protein synthesis, breakdown, and deposition. To test this hypothesis, two intrinsically 13C-leucine-labeled milk proteins, casein (CAS) and whey protein (WP), of different physicochemical properties were ingested as one single meal by healthy adults. Postprandial whole body leucine kinetics were assessed by using a dual tracer methodology. WP induced a dramatic but short increase of plasma amino acids. CAS induced a prolonged plateau of moderate hyperaminoacidemia, probably because of a slow gastric emptying. Whole body protein breakdown was inhibited by 34% after CAS ingestion but not after WP ingestion. Postprandial protein synthesis was stimulated by 68% with the WP meal and to a lesser extent (+31%) with the CAS meal. Postprandial whole body leucine oxidation over 7 h was lower with CAS (272 &#177; 91 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1) than with WP (373 &#177; 56 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1). Leucine intake was identical in both meals (380 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1). Therefore, net leucine balance over the 7 h after the meal was more positive with CAS than with WP (P < 0.05, WP vs. CAS). In conclusion, the speed of protein digestion and amino acid absorption from the gut has a major effect on whole body protein anabolism after one single meal. By analogy with carbohydrate metabolism, slow and fast proteins modulate the postprandial metabolic response, a concept to be applied to wasting situations.

http://www.pnas.org/content/94/26/14930.full

16 osob spozywalo:
-kazeine (CAS)
-bialko serwatkowe (WP)

wyniki

poziom insuliny (0min):
-CAS 6.2 &#956;U/ml
-WP 6.3

poziom insuliny (40min):
-CAS 16.8
-WP 19.8

poziom insuliny (300min):
-CAS 6.3
-WP 6.1

poziom leucyny (przed/w 80min):
-CAS 1.55/2.05 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1&#8901;min&#8722;
-WP 1.49/4.21

poziom endogennej leucyny - index rozpadu bialka (180-420min):
-CAS 1.08 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1&#8901;min&#8722;
-WP 1.38

utlenianie leucyny (0-420min):
-CAS 272 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1
-WP 373

Co się dzieje z nadmiarem spożytego białka?
Białko spożyte w ilości przekraczającej nasze zapotrzebowanie nie jest wbudowywane w mięśnie, ale ulega utlenianiu, tak samo jak tłuszcze czy węglowodany. Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie leucyny, jednego z najważniejszych aminokwasów występujących w mięśniach.
Tak więc zamiast magazynować aminokwasy w postaci masy mięśniowej, zaczynamy je intensywniej spalać.


poziom leucyny (po 420min):
-CAS 141 &#956;mol&#8901;kg&#8722;1
-WP 11

synteza bialka (40-140min):
-CAS +31%
-WP +68%

wnioski:
-kazeina powoduje powolne uwalnianie aminokwasow do krwi
ma duzy wplyw na zahamowanie/zmniejszenie katabolizmu
-bialko serwatkowe powoduje szybkie uwalnianie aminokwasow do krwi,powoduje szybszy wzrost syntezy ale tez wiecej aminokwasow jest utlenianych


********** Badanie nr 14 **********

białko serwatkowe (WH) vs kazeina (CS):

Ingestion of Casein and Whey Proteins Result in Muscle Anabolism after Resistance Exercise

Methods: Healthy volunteers were randomly assigned to one of three groups. Each group consumed one of three drinks: placebo (PL; N = 7), 20 g of casein (CS; N = 7), or whey proteins (WH; N = 9). Volunteers consumed the drink 1 h after the conclusion of a leg extension exercise bout. Leucine and phenylalanine concentrations were measured in femoral arteriovenous samples to determine balance across the leg.

Results: Arterial amino acid concentrations were elevated by protein ingestion, but the pattern of appearance was different for CS and WH. Net amino acid balance switched from negative to positive after ingestion of both proteins. Peak leucine net balance over time was greater for WH (347 &#177; 50 nmol&#183;min-1&#183;100 mL-1 leg) than CS (133 &#177; 45 nmol&#183;min-1&#183;100 mL-1 leg), but peak phenylalanine balance was similar for CS and WH. Ingestion of both CS and WH stimulated a significantly larger net phenylalanine uptake after resistance exercise, compared with the PL (PL -5 &#177; 15 mg, CS 84 &#177; 10 mg, WH 62 &#177; 18 mg). Amino acid uptake relative to amount ingested was similar for both CS and WH (&#8764;10-15%).

Conclusions: Acute ingestion of both WH and CS after exercise resulted in similar increases in muscle protein net balance, resulting in net muscle protein synthesis despite different patterns of blood amino acid responses.


http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/2004/12000/Ingestion_of_Casein_and_Whey_Proteins_Result_in.12.aspx

23 mlodych ludzi 1h po treningu spozywalo 3 napoje:
-placebo
-bialko serwatkowe 20g (WH)
-kazeine 20g (CS)

wyniki:

-bilans azotowy pozytywny u obu grup spozywajacych bialka

-szczytowy poziom leucyny (WH/CS)
347/133nmol&#183;min-1&#183;100 mL-1

-szczytowy poziom fenyloalaniny podobny u obu grup

-wykorzystanie aminokwsow podobne przez obie grypu &#8764;10-15%


********** Badanie nr 15 **********

białko serwatkowe (WP) vs kazeina (CAS):

The rate of protein digestion affects protein gain differently during aging in humans

In young men ingesting protein meals, slowly digested proteins (caseins: CAS) induce a higher protein gain than those that are rapidly digested (whey proteins: WP). Our aim was to assess whether or not this is true in elderly men receiving mixed meals. The effects of meals containing either CAS or two different amounts of WP (WP-iN: isonitrogenous with CAS, or WP-iL: providing the same amount of leucine as CAS) on protein metabolism (assessed by combining oral and intravenous leucine tracers) were compared in nine healthy, elderly (mean &#177;s.e.m. age 72 &#177; 1 years) and six young men (24 &#177; 1 years). In both age groups, WP-iL and WP-iN were digested faster than CAS (P < 0.001, ANOVA). Proteolysis was inhibited similarly whatever the meal and age groups (P = NS). Protein synthesis was higher with WP-iN than with CAS or WP-iL (P < 0.01), irrespective of age (P = NS). An age-related effect (P < 0.05) was found with postprandial leucine balance. Leucine balance was higher with CAS than with WP-iL (P < 0.01) in young men, but not in elderly subjects (P = NS). In isonitrogenous conditions, leucine balance was higher with WP-iN than with CAS (P < 0.001) in both age groups, but the magnitude of the differences was higher in the elderly men (P = 0.05). In conclusion, during aging, protein gain was greater with WP (rapidly digested protein), and lower with CAS (slowly digested protein). This suggests that a &#8216;fast&#8217; protein might be more beneficial than a &#8216;slow&#8217; one to limit protein losses during aging.

http://jp.physoc.org/content/549/2/635.full

9 starszych osob i 6 mlodych osob spozywalo 3 rodzaje bialka:
-kazeine &#8764;34 g (CAS)
-bialko serwatkowe ~22g (WP-iL) dostarczające tyle samo leucyny jak CAS (296 &#956;mol leucine (kg BM)&#8722;1)
-bialko serwatkowe ~34g (WP-iN) dostarczające tyle samo azotu co CAS

WP-iN dostarczalo najwiecej leucyny.

Zawartosc EAA (g/kgmc):
-WP-iL 0.12
-WP-iN 0.19
-CAS 0.20


wyniki:

poziom insuliny/glukagonu:



CAS (&#8226;)
WP-iL (&#9651;)
WP-iN (&#9633;)


-u starszych poziom insuliny byl podobny w kazdym przypadku
-u mlodszych poziom insuliny byl znaczaco wyzszy w 20 i 40min po spozuciu WP

poziom aminokwasów:



CAS (&#8226;)
WP-iL (&#9651;)
WP-iN (&#9633;)


maxymalny poziom leucyny ( mlodzi/starsi):
WP-iN 380/401
CAS 226/270
WP-iL 314/336

metabolizm leucyny:




katabolizm i anabolizm:



CAS (&#8226;)
WP-iL (&#9651;)
WP-iN (&#9633;)


poziom poczatkowy/poziom leucyny endogennej - katabolizm ( mlodzi-starsi):
WP-iN 1.67/1.11-1.65/1.05
CAS 1.72/1.23-1.61/1.05
WP-iL 1.63/1.15-1.62/1.12

AUC - poziom leucyny endogennej (mlodzi/starsi)
WP-iN 599/561
CAS 609/557
WP-iL 600/568

poziom poczatkowy/poziom NOLD - synteza bialka ( mlodzi-starsi):
WP-iN 1.33/2.46-1.35/2.69
CAS 1.37/1.86-1.27/1.76
WP-iL 1.27/2.01-1.22/1.87

AUC - synteza bialek (mlodzi/starsi)
WP-iN 616/621
CAS 579/521
WP-iL 535/522


Wnioski:

Spadek poziomu suchej masy ciała jest powiązany ze starzeniem.
U mlodych ludzi mechanizmy decydujące o metabolizmie białek sa dobrze poznane - tak u ludzi starszych nie do końca.
Badania pokazuja ze ludzie starsi nie raguja tak dobrze jak ludzie mlodsi na wysoki poziom aminokwasów.
Moze to byc zwiazane z oslabionym dzialaniem 'receptorów' leucyny,kiedy to u mlodych anabolzim znacznie nasila leucyna - a ludzi starszych ten proces jest stlumiony.
Inne badania pokazuja ze ludzie starsi lepiej reaguja na posilki wysokobialkowe - tj. takie ktory powoduje wyzszy poziom aminokwasow,
niz posilki z mala/srednia iloscia bialka.

U ludzi starszych wzrost poziomu szybkosci syntezy bialka moze byc w pewnien sposob 'oporny' na pewne poziomy aminokwasow - dlatego wskazane sa znaczne wyzsze poziomu aminokwasow poprzez spozywanie bialka szybkowchlanialnego.

Do tej pory nie do konca jest poznany mechanizm dlaczego szybkowchlanialne bialka sa lepiej wykorzystywane niz wolnowchlanialne bialka.
Jednak wszystko wskazuje na to ze poziom aminokwasow dostepnych odgrywa zasadnicza rolę u osob starszych -> zródlo tych aminokwasów.
Jesli dostarczycielami sa bilaka wolnowchlanialne to poziom jest mniejszy -> nastepuje mniejsza stymulacja syntezy białek.
Więc osobom starszym poleca sie spozywanie szybkowchlanialnych bialek gdyz to gwarantuje wieksze poziomy aminokwasow we krwi -> wiekszy poziom leucyny -> zatrzymanie katabolizmu bialek i nasilenie anabolizmu.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-21 04:12:34

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
temat otwarty!

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 1874 Wiek 49 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15320
Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie leucyny, jednego z najważniejszych aminokwasów występujących w mięśniach.
Tak więc zamiast magazynować aminokwasy w postaci masy mięśniowej, zaczynamy je intensywniej spalać.


Czy to oznacza że czym więcej tego białka mam w diecie, to tym więcej utlenia mi się tej leucyny?
Czy jest to proporcjonalnie więcej, cze nieproporcjonalnie te utlenianie występuje? Jak nieproporcjonalnie to w którą strone?
Czy wiec należy znać swój optymalny poziom białka w posiłkach na dobe, by dostarczać go tyle ile potrzeba, bo powyżej nastepuję zwiekszone utlenianie leucyny, a poniżej dostarczamy jej za mało?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
dlatego zawsze bedzie problem - jesli przyjdzie dyskutowac o optymalnym poziomie bialka w diecie
zalezy to od wielu czynnikow
metabolizm,wiek,styl zycia,intensywnosc zycia itd.
jednemu wystarczy 2g i notuje fajne postepy
innym 3-4g na kazdy kilogram

nie idzie - jesli wydaje sie ze wszystko inne jest w porzadku - moze byc zbyt malo bialka

na dietach redukcyjnych ilosc bialka i tak powinna wzrosnac jesli tniemy wegle
i jesli nie chcemy pozbyc sie szybko naszego wlasnego miecha
mozna dalej spozywac te ~2g
ale prawdopodobienstwo ze przy braku subtsratow do glukoneogenezy - czesc bedzie musiala byc dostarczona z miecha

nadmiar bialka zostanie utleniony
nie ma opcji zamienienia go w fat - wedlug najnowszych badan

na masie ta ilosc nie musi byc w gornej granicy - jednak na reduckji,wykluczajac kolejne porcje glukozy - zapotzrebowanie na nia wzrosta

ale ile kto potzrebowac bedzie zalezy od wielu czynnikow
a glownie od wlasnych obserwacji
nie rosne - przyczyna (jedna z wielu) moze byc zbyt mala ilosc bialka

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 81 Napisanych postów 872 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 103991
solaros, a czy spotkałeś się z badaniami dot szybkości trawienia białka pochodzącego z mięs np. białka z wieprzowiny czy wołowiny. Tutaj czynnikiem może być zawartość tłuszczu. Zakładając, że spożywamy chude mięso - polędwicę wieprzową lub pierś z kury, to wchłanianie białka z tych źródeł będzie przebiegało dość szybko?

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
mam - chyba kuraka,wolowine i rybe
skoncze to co zaczalem i wrzuce to

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Synteza białek mięsniowych (anabolizm) - EAA vs NEAA

Następny temat

Insulina - a metabolizm białek mięśniowych

WHEY premium