Białka możemy podzielić na szybkowchłanialne i wolnowchłanialne.
-szybkowchlanialne charakteryzuja sie bardzo dobra biodostepnoscia, szybkim trawieniem i wchlanianiem
przez organizm (czas wchłaniania oscyluje się na ~20 minut do ~2-3 godzin)
Powoduja szybki wzrost aminokwasów we krwi.
Z tego powodu najlepszymi porami przyjmowania tego typu bialek jest pora przedtreningowa,potreningowa czy naczczo.
-Wolnowchlanialne z kolei to takie,ktore uwalniaja aminokwasy do krwi stopniowo i bardzo powoli,dzieki nim katabolizm zostaje zachamowany na dosc dlugi czas,dlatego stosowanie tych bialek przed spaniem wydaje sie najbardziej odpowiednie,oczywiscie moga one pelnic role bialek calodziennych ze wzgladu na dlugi czas wchlaniania (czas wchłaniania od ~20 minut do ~6-7 godzin)
Uznaje sie ze 'szybkie' bialka sa bardziej anaboliczne (w krotkim okresie czasu) a mniej antykataboliczne (ropzatrujac dlugi okres czasu),
z drugiej strony 'wolne' bialka uznaje sie za malo anaboliczne (wolny wyrzut aminokwasow) ale za to sa bardzo dabrymi antykatabolikami - gdzy uwalnienie nie jest szybkie ale jest dlugie,stopniowe i rozlozone w czasie.
Czesto slyszy sie glosy ze najlpeszym bialkiem po treningu jest hydrolizat,pomimo tego ze jest nawet drozszy od izolatu ktory jest drozszy od wpc czy mieszanki roznych bialek (glownie wpc & wpi).
Co do samego białka serwatkowego czy wogole białka mleka - najczęsciej spotykanego biłka.
Bialko mleka - tuz po 'wyjęciu' z krowy - zwiera ok.3,4% bialka (dla ciekawosci podam że ludzkie ma ok.1%).
Tak wiec mamy mleko od krowy.
W tym mleku mamy bialko serwatkowe ktore zajmuje ~20% i mamy kazeine ktora zajmuje ~80% (u czlowieka 60:40).
Na pólkach sklepowych najczęściej spotykamy Koncentrat białek serwatkowych (WPC), Izolat białka serwatki (Whey Protein Isolate) ,czy mix obu, jak rowniez inne bialka ale juz nie w takiej ilości.
Izolaty odznaczają się wysoką zawartością białka, powyżej 90% w suchej masie oraz minimalnej ilości węglowodanów jak i tłuszczy. Dzięki temu dostarczamy do mięśni same białko
Koncentrat białka - najekonomiczniejsze źródło protein, ilość białka zazwyczaj między 60 a 80% gwarantuje niską ilość węglowodanów jak i tłuszczy oraz stosunkowo najlepszą do ilości protein cenę.
Rowniez często można spotkać hydrolizat białka.
Hydrolizowane białka serwatki to wysoce specyficzny rodzaj serwatki, który został poddany trawieniu enzymami w trakcie produkcji. Specyficzne enzymy proteazy rozbijają naturalnie występujące łańcuchy aminokwasów, potocznie zwane polipeptydami. Ten proces enzymatyczny to inaczej hydrolizacja albo trawienie wstępne. Ma on na celu naśladowanie naturalnego procesu trawienia, do którego dochodzi w żołądku i w jelicie cienkim. W wyniku hydrolizacji część polipeptydów rozpada się do łatwo wchłanianych oligopeptydów (składających się z maksymalnie 10 aminokwasów): dipeptydów (złożonych z 2 aminokwasów), tripeptydów (złożonych z 3 aminokwasów), tetrapeptydów (złożonych z 4 aminokwasów), pentapeptydów (złożonych z 5 aminokwasów) itp. To właśnie te łatwo wchłaniane peptydy są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości hydrolizatu białka serwatkowego.
Często w roznych czasopismach spotykamy reklamy i rozne kolorowe wykresiki mówiące ze ich białko jest to które jest najlepsze,że jest najbardziej anaboliczne,że jest najnowszą i najlpeszą forma i że tylko one jest gwarantem sukcesu - dlatego jest takie drogie jakie jest.
Rodzi sie pytanie:
Czy warto placic kilkadziesiat zlotych wiecej za coś co nie do konca wiemy jak dziala - mamy wykresik ktory nawet moj chrzesniak mający 10 lat potafi narysowac - ALE CO DALEJ?
Dobra - wiemy ze działa/a przynajmniej moze działac szybciej (szybciej sie trawic) -w koncu to 'super bialko' - ale ile szybciej?
2x szybciej?
czy moze
10x szybciej?
Jak wiemy czas zaraz po treningu - bo o to tutaj glownie sie rozchodzi (!) - jest moze nie priorytetem ale jest naczelna zasada:
im szybciej tym lepiej!
priorytetem jest dostarczenie bialka aby zmniejszyc/zatrzymac rozpad bialek (katabolizm) a nasilic synteze bialek (anabolizm).
Inna róznież bardzo ważna porą jest pora tuz przed snem/ostatni posilek.
Jak wiemy po tym okresie jestesmy narażeni na dlugi okres bez spozywania posilku - no chyba że są desperaci ktorzy budza się o 3 nad ranem aby spozyć jakiś posilek.
Nalezy równiez zaznaczyc że izolat jak i hydrolizat zawieraja z reguly mniej/lub nawet nie zawieraja wcale laktozy - czego nie można napisać o WPC.
Wiec jesli ktos nie toleruje laktozy - lepszym wyjsciem (zdrowszym dla tej osoby) wydaje sie byc unikanie izolatu.
białko serwatkowe - wpc,wpi,wph - to szybkie bialko.
kazeina - to wolne bialko.
i tyle powinno nam wystarczyc.
wpc od wpi rozni sie glownie iloscia bialka w białku,jak rowniez dodatkami czy brakiem dodatkow w postaci wegli,fatu czy laktozy.
Kolejne 'nowoczesne' wersje - np.hydrolizaty - sa niczym wiecej jak tylko nabijaniem kasą kieszen producentow przez nieswiadomych klientow.
Fakt rózni sie to białko sposobem produkcji,moze zawartoscia białka w porownaniu do WPC - ale czy tak trudno wziąść 5g wiecej WPC aby nam sie ilości zgadzaly?
Czytaliscie moze temat o Waxy Maize?
https://www.sfd.pl/Waxy_Maize__najszybciej_uzupełnia_glikogen........KIT!-t704228.html
Tu postaram sie przedstawic kilka badań porownujących rózne rodzaje bialek glownie pod wzgledem czasu trawienia,po jakim czasie nastepuje maxymalne stęznienie aminokwasów we krwi i jak dlugo trwa.
Jak sami zobaczycie czasami gra (=cena!) nie jest warta świeczki.
Tzn. ze musimy placic duzo wiecej za hydrolizat wzgledem izalotu/czy mieszanki - kiedy te roznice miedzy nimi (poza cena!) nie sa az tak istotne!
Chyba ze dla kogos "2 minuty i 25sekund" albo 5% robi roznice wartą kilkadziesiat zlotych.
Isnieje kilka badan na zwierzetach jak rowniez na ludziach twierdzących że ciało pobiera więcej azotu (z białka) jeżeli dostarczymy go w postaci oligopeptydów (Hydrolizat białka) niz w postaci pełnobiałkowej czy tez nawet aminokwasów.
Ale z drugiej strony istanieja badania które nie wskazuja róznic zbytnich pomiedzy wph a wpc,wpi czy nawet aminokwasami.
Niestety wiekszosc badań twierdzących o przewadze hydrolizaty odbywala sie na osobach chorych,po operacjach,jednak na ludziach zdrowych tez znaczące róznice zamieniają sie w mało istatne!
Ten temat zawsze bedzie kontrowersyjny - kazdy producent może 'wyciągnąć' jakies badania mówiące że jego bialko jest najlpesze,ze izolat jest lpeszy od koncentratu czy hydrolizat od izolatu.
Niestety nie ma badan takich jak wiekszośc z nas by szukala:
wyzszosc wpi nad wpc - czy odwrotnie
czy co lepiej mix wph,wpi,wpc - czy moze samo wpc,albo samo wph.
Niestety - takich badan brak!
Ale jest za to kilka innych badań - które jednak nie łatwo jest skatalogować.
Nie mniej jednak oto ich lista:
Part I
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post1
1.Mleko mikrofiltrowane vs izolat vs kazeina:
2.Mleko beztluszczowe vs Białko sojowe:
3.Mleko vs Hydrolizat protein grochu vs Hydrolizat bialka serwatkowego:
Part II
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post2
4.Hydrolizat białka serwatkowego vs micelarna kazeina vs białko sojowe:
5.Hydrolizat białka serwatkowego vs izolat białka serwatkowego :
6.Izolat białka serwatkowego vs kazeina
Part III
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post3
7.Białko serwatkowe vs BCAA vs EAA :
8.Białko serwatkowe vs aminokwasy vs kazeina vs kilka małych posilkow:
Part IV
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post4
9.Białko serwatkowe vs hydrolizat białka serwatkowego & kazeina vs hydrolizat kazeiny:
10.Białko serwatkowe vs kazeina vs hydrolizat kazeiny
11.Kazeina vs hydrolizat kazeiny
12.Kazeina vs hydrolizat kazeiny
Part V
https://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia,poziomu_insuliny,etc.-t722189.html#post5
13.Białko serwatkowe vs kazeina:
14.Białko serwatkowe vs kazeina:
15.Białko serwatkowe vs kazeina:
16.Białko serwatkowe vs kazeina:
Na poczatek kilka badan na temat przyswajania białek mleka:
Gastroileal nitrogen and electrolyte movements after bovine milk ingestion in humans
Gastric emptying and flow rates of nitrogen and electrolytes (Na+, K+, Cl-, Mg2+, Ca2+) were studied in humans after bovine milk ingestion. With water as the control, intestinal effluents were collected after meal ingestion at the beginning of the jejunum or in the distal ileum. The flow rate of the effluent peaked in the first 40-min period after meal ingestion and returned to the initial amount within 100 min. After water ingestion the quantity of nitrogen recovered in the digesta remained unchanged both in the jejunum and in the ileum during the test period. After milk ingestion the nitrogen concentration in the jejunal digesta peaked in the first 20 min. Forty-two percent of milk nitrogen was absorbed before the jejunum and 93% was absorbed before the end of the ileum. These results showed that for the completion of the absorption of dietary proteins such as milk proteins, the lower part of the intestine is necessary.
http://www.ajcn.org/content/56/2/410.abstract
93% białka pochodzącego z mleka jest przyswojone w jelicie cienkiem
Assessment of net postprandial protein utilization of 15N-labelled milk nitrogen in human subjects.
The nutritional quality of milk proteins, evaluated both in terms of digestibility and postprandial oxidation and retention in human subjects, was investigated in this study. Five healthy adult volunteers were given 480 ml 15N-labelled milk (i.e. 190 mmol N). 15N was subsequently determined at the ileal level, using a naso-intestinal intubation technique, as well as at the faecal level. Plasma and urine were sampled for 8 h after meal ingestion. Dietary exogenous N recovered at the terminal ileum after 8 h reached 8.6 (SE 0.8) mmol while the amount collected in the faeces was 6.5 (SE 0.7) mmol after 5 d. The true ileal and faecal digestibilities were 95.5 (SE 0.4)% and 96.6 (SE 0.4)% respectively. The appearance of [15N]amino acids in the plasma was rapid and prolonged. The measurement of 15N in the body urea pool and in the N excreted in the urine allowed us to calculate the deamination occurring after [15N]milk protein absorption. The net postprandial protein utilization (i.e. NPPU = (Nabsorbed-Ndeaminated)/Ningested), calculated as an index of protein quality 8 h after milk ingestion, was 81.0 (SE 1.9)%. Our data confirm that milk protein has a high oro-ileal digestibility in man and demonstrate that milk protein has a high NPPU, an index corresponding to a period in which the dietary protein retention is maximal.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10434848?dopt=Abstract
strawnośc białka mleka wynosi 95.5 - 96.6%
(jelito-kal)
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-18 04:04:13
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html