Biszkopt:
5 jaj
60 g ksylitolu
135 g skrobii ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml kawy
Krem:
2 puszki mleczka kokosowego (stałej części)
130 g gorzkiej czekolady
3 łyżki rumu
krem: stałą część mleczka kokoswego ubić na krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodawać do kremu miksując, na koniec dodać rum (można dosłodzić jak komuś mało słodkie), zmiksować. Schłodzić w lodówce.
biszkopt: Skrobię, kakao, proszek przesiać do miski, białka oddzielić i ubić na sztywno. Powoli dodawać słodzidło cały czas ubijając, powoli dodawać żółtka ubijając. Do masy dodać suche składniki i delikatnie wymieszać ruzgą z pianą. 1/2 tej masy przełożyć do formy (25 cm)- zwykłą przełożyć papierem i piec w 200stopni ok 12 min do suchego patyczka. Następnie drugą część tak samo.
Biszkopty wystudzić. Nasączyć dobrą kawą. Na nasączony biszkopt nałożyć 3/4 kremu z lodówki, nałożyć drugi nasączony biszkopt i pozostałą 1/4 kremu. Schłodzić torcik kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Następnie udekorowałam startą czekoladą.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html