Najważniejsze w walce z anemią są
witaminy: B6, B12, C i kwas foliowy oraz pierwiastek śladowy żelazo.
B6 i B12 to witaminy, które są odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze, a witamina C ułatwia wchłanianie żelaza. Żelazo natomiast jest podobnie jak witaminy B12 i B6 odpowiedzialne, jak wcześniej napisałem w procesie tworzenia czewonych krwinek w szpiku kostnym
A teraz co należy jeść, nie jest to łatwa sprawa, bo niektóre produkty które mają niezbędne elementy, mają też sporo minusów, które powodują również ich wchłanianie (jak np. mięso).
Teraz opisze jak to działa...:
- czym większe spożycie białka, tym większe zapotrzebowanie na witamine B6
- z witaminą B6 nie ma co przeginać, bo nadmiar i tak jest wydalany z organizmem, a na dodatek może być szkodliwy
- wchłanianie witaminy B12 potęguje kwas foliowy
- zaś wchłanianie żelaza upośledza kwas fitynowy, który występuje w przetworach z żyta, ryżu, pszenicy oraz orzechach.
Troche to skomplikowane, ale nie ma źle.
Co i gdzie występuje:
Wit. C: warzywa i owoce.
Wit. B6: ryby, wieprzowina, jaja, owoce i warzywa (przede wszystkim: banany, szpinak, awokado, buraki), ziarna zbóż, ryż, orzechy i słonecznik.
Wit. B12: wątróbka, mięso wołowe, wieprzowe, drób, ryby, jaja.
Kwas foliowy: warzywa, owoce, warzywa strączkowe, wątróbka, drożdże.
Żelazo: mięso, wątróbka, ryby, jajka, orzechy, warzywa strączkowe, warzywa (żelazo, buraki), owoce (rodzynki).
Więc co najlepiej spożywać (jakie zestawienie posiłku)... !!mięsko lub jaja zawsze z warzywami!!, i starać się unikać łączenia ich z przetoworami ze zbóż (poza kaszą gryczaną - bo to nie jest zboże
Z mięsem i jajek też nienależy przeginać, bo organizm i tak naraz może wchłonąć ograniczoną ilość białka, żelaza i innych.