SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Łosoś zapiekany z kaszą KUS KUS

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7339

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2286


Łosoś zapiekany z kaszą KUS KUS

Witam. Oto moja propozycja pysznego (moim zdaniem) i zdrowego obiadu. Bardzo łatwy w przyrządzeniu, aczkolwiek nieco czasochłonny. To mój pierwszy kulinarny wpis na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Od razu przestrzegam: z sałatką jest trochę zachodu, ale warto, bo rewelacyjnie smakuje i pasuje do ryby.

SKŁADNIKI na 3 porcje:

1. Filet z łososia norweskiego - 600 gram

2. Kasza KUS KUS (błyskawiczna) - 1,5 szklanki

3. Sól morska - w zależności od potrzeb (radzę nie przesadzać, bo jest bardziej intensywna od tej zwykłej, ale zdrowsza i lepsza w smaku)

4. Cytryna - jedna szt. (do dekoracji i pokropienia podczas serwowania)

Sałatka:

1. Kapusta pekińska - ok. 700 gram (może być połowa)

2. Sałata zielona - 1 główka (zwykłej, nie lodowej)

3. Sałata typu Lollo - 1 szt. (zielona)

4. Rzodkiewki - 8 szt.

5. Pomidorki koktajlowe - 6 - 12 szt. (w zależności od potrzeb)

6. Szczypiorek - 0,5 pęczka

Sól morska, ocet ryżowy, oliwa, mieszanka ziół do sałatek.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryba:

Filet z łososia umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Delikatnie na ok. 30 min. przed smażeniem natrzeć go solą morską. W tym czasie można przygotować sałatkę (opis niżej). Pokrojone kawałki ryby smażyć (przekładając na różne strony) do 10 minut na rozgrzanej oliwie z oliwek - aż ryba delikatnie się zarumieni, a jej mięso nabierze bladoróżowego koloru. Potem przełożyć filety do rozgrzanego (ok. 200 stopni) piekarnika i zapiekać do uzyskania złotego koloru - ok. 8 - 10 minut.

KUS KUS:

Kasza błyskawiczna KUS KUS jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Około 1,5 szklanki kaszy wsypać do miski i zalać minimalnie osolonym wrzątkiem. Wrzątku nie powinno być więcej od poziomu kaszy w naczyniu. Odczekać ok. 5 min. Przemieszać widelcem, podawać.
Sałatka:

Warzywa umyć. Kapustę pekińską rozdzielić, twarde środki liści usunąć. oraz pociąć w paski (w zależności od uznania). Najlepiej w cienkie i niezbyt długie (ok. 0,5 cm na ok. 3 cm). Liście pozostałych sałat porwać (nie kroić) na drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe pociąć na cztery części. Rzodkiewki na bardzo cienkie plasterki (można je jeszcze potem przekroić na pół). Warstwy poszczególnych składników najlepiej układać w naczyniu na zmianę. Dodać drobno posiekany szczypiorek. Całość posolić solą morską. Następnie - dobrze wymieszać. W małej szklance przygotować sos: łyżka octu ryżowego, łyżka oliwy, mieszanka ziół zadatkowych, odrobina bazylii. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać, znów polać, znów wymieszać.

Ułożyć wszystko ładnie na talerzyku i podać znajomym lub ukochanym. Efekt murowany!!!

Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe. Hehehe - z gotowaniem wychodzi mi chyba lepiej niż z pisaniem, ale jak to się mówi… trening czyni mistrza prawda?

Bon appetit

...ciało i umysł nie zawsze chodzą w parze...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Wszystko pieknie, tylko tego lososia zapiekac ,ale w czyms ? czy samego w naczyniu zaroodpornym ?Bo na zdjeciu wyglada jakby byl w czyms obtoczony ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2286
Nie. W niczym nie jest obtoczony. Najpierw obsmażasz go na patelni, na rozgrzanej oliwie. A potem wkładasz na tzw. "żeberka" do piekarnika lub na blachę do tortu czy innego ciasta. A ta ładna "opalenizna" to po pierwsze: efekt skóry, która podczas smażenia z dołu (przy obracaniu) przeszła na górę, a po drugie sama temperatura robi swoje

Pozdrawiam

...ciało i umysł nie zawsze chodzą w parze...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 789
sog jak nic!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Sog za pracę;] Bo rybkę tak przygotowuję od dawna...ale przepis na sałatkę może sie przyda;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2286
Dzięki za pozytywne głosy. To bardzo miłe. Postaram się częściej zaglądać na to forum

...ciało i umysł nie zawsze chodzą w parze...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1065 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15416
Wygląda pysznie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Wypróbuje.

Trening nie jest dodatkiem do diety, ani dieta do treningu.
To tylko niewielkie dodatki do genów, które posiadamy.
Natomiast wygląd początkującego, niekoniecznie musi odwzorowywać jego potencjał genetyczny.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Deser Twarogowy Z Dodatkami Smacznego!:)

Następny temat

Kuchnia Low Carb

WHEY premium