SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Zapiekanka mięsno-warzywna z orzechami, mozarellą i nutką kokosu

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 3901

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka 300g (może być każde inne mięso, w zależnosci od upodobań)
* 3 jaja "L"
* 4 duże pieczarki
* pół dużej cebuli
* kilka różyczek brokuła i kalafiora
* 40g orzechów włoskich
* 10g oleju kokosowego extra virgin nierafinowanego (TYLKO ten ma smak i zapach kokosa- jak rafaello czy bounty
* 100g mozarelli (ja użyłam Mozarella Zott: Zotarella Light)
* 450g szpinaku posiekanego mrożonego
* bazylia, która kocha towarzystwo m.in. mozarelli (ja używam tylko świeżych ziół- hoduje sobie w kuchni, bo suszone, pomielone sprzedawane jako przyprawy nawet nie mają startu do takich prawdziwych, świezych w kwestii smaku i aromatu. Oczywiscie moga byc te z torebek, jak ktoś nie ma dostepu do świezych)
* 2 ząbki czosnku
* OPCJONALNIE (makaron Shirataki Slim Noodle 200g). Można uzyć jakiegokolwiek innego, ale wtedy kcal i ww dojdą, a mozna w ogole nie dodawać. Ten makaron ma 0ww, 0b i 0tł

PRZYGOTOWANIE:

* przesmażyłam kurczaka na oleju kokosowym (to jest idealny tłuszcz do smażenia)
* na tym samym tłuszczu przesmazyłam cebulkę i pieczarki posiekane w małe kawałeczki. Zdjęłam z patelni, gdy sie już zarumieniły
* do wrzątku wrzuciłam na chwil kilka (2-3 minuty) różyczki brokuła i kalafiora
* rozmroziłam szpinak w mikrofali

* UKŁADANIE W NACZYNIU ŻAROODPORNYM:

naszła mnie chęć ułożenia wszystkich składników w ciekawy sposób, warstwami, mieszając różne smaki, aby w trakcie konsumpcji się przenikały. Zrobiłam tak:

* na dno naczynia wrzuciłam rozmrożony szpinak, tworząc jednolitą, zwartą powierzchnie
* na szpinak rozbiłam jedno jajo i dorzuciłam 2 ząbki posiekanego czosnku (jajo jest idealne do szpinaku, bowiem ten zawiera szczawiany)
* kolejna warstwa do brokuły i kalafior, na które wylewamy kolejne- drugie jajo
* nastepnie pokruszyłam w palcach mozarelle i posypałam na całej powierzchni, a na to wrzuciłam połowe z naszej porcji orzechów włoskich (20g), po czym wbiłam kolejne, ostatnie jajo i na górę dorzuciłam reszte orzechów (również 20g)
* na koniec posypałam świeżymi liścmi bazylii

* PIECZENIE:

zapiekankę wstawiłam do już rozgrzanego piekarnika na 200 stopni, włączyłam termoobieg i ustawiłam zegar na 45 minut

BTW:

cała zapiekanka:
B: 114g
T: 74g
W: 4g (wg. "potreningu": 2 ww z jaj, 1ww z orzechów i 1ww z mozarelli)
kcal: 1120

* FOTY KROK PO KROKU:

















Stop wishing start doing

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
kolejne foty















PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA(opruszyłam jeszcze górę wiórkami kokosowymi):






Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-09-27 15:54:18

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-09-27 15:55:59

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1730 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 16892
Już wiem co będę dzisiaj robić !! :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
a wlasnie...zapomniałam dodać, że samo przygotowanie (mimo, że wydaje sie to czasochłonne), nie zajęło mi więcej jak 20 minut. W czasie gdy przesmażamy mięcho, szpinak sie juz rozmraża, brokuły i kalafior się gotują (2-3 minutki), a potem chwile pieczarki i cebula. reszta skladników jest na surowo: jaja, orzechy, mozarella

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano

Następny temat

Makaronówa by Jeffrey

WHEY premium