Zrobiłem tą szamą furorę wśród moich lokatorów, więc postanowiłem podzielić się z Wami przepisem.
Danie trochę nietypowe, bo zawierające mało popularny makaron, jak i placki ryżowe.
O ryżu pod tą postacią możemy przeczytać niewiele, ale osobiście chwalę sobie, przede wszystkim za specyficzny, bardzo dobry smak.
Posiłek ze względu na śladowe ilości tłuszczu i warzyw sprawdzi się przede wszystkim jako żarcie po treningowe. Imo nada się zarówno na high jak i low carb, gdzie zresztą z powodzeniem stosowałem makaron ryżowy.
Składniki:
Na 12 sztuk
Placki ryżowe małe - 12 sztuk (50g)
Makaron ryżowy - ok 25-30g
Pierś z kury - ok 300g
Jajko - 2 białka
Warzywa mrożone - 100g
Sos do owoców morza Tao Tao.
Przyprawy.
Odrobina oliwy.
BTW:
Na jedną ok 50g sztukę, bez sosu, wg składu powyżej.
W: 5-6g
B: 5-6g
T: śladowe ilości.
Kcal: ok 40-50.
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Ewentualnie gdy ktoś nie ma, bardzo drobno siekamy. Ja znalazłem oldschoolowy sprzęt po babci, od której wynajmuję mieszkanie.W międzyczasie na patelni rozmrażamy warzywa i gotujemy wodę na makaron.
Makaron, białka jaj, rozmrożone warzywa, przyprawy(ja natarłem pierś dzień wcześniej) dodajemy do mięsa i mieszamy.
Placki przez chwilę moczymy w letniej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca - powoduje to zwijanie. Proponuję też przygotowywać każdy placek osobno, unikniemy w ten sposób nadmiernego rozmiękczenia.
Na gotowe placki nakładamy farsz i zwijamy jak naleśniki, smażymy na odrobinie oliwy, aż przybiorą rumiany kolor.
Gotowe sajgonki proponuję podawać z sosem z zielonych chilli, z którym smakują genialnie.
Smacznego...
i miłego zmywania.
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2008-11-16 20:14:43
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]