sfd logo sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

[BLOG] Agnieszka w kuchni - czyli coś z niczego ; )

Wysłana -
Witam wszystkich bardzo często wpadam tutaj na dział Kuchnia i korzystam z różnych przepisów, mam kilka swoich z którymi z chęcią się podzielę. Niejednokrotnie chciałam założyć dziennik, ale nigdy jakoś nie miałam na tyle "kulinarnej odwagi"
Ale jestem


Na wstępie :

Papryczki zapiekane z mięsem mielonym z indyka, pieczarkami i cebulką.



Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogę Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Rafaello, które robiłam ostatnio

Składniki:

- wiórki kokosowe około 200g
- mleczko kokosowe / lub zwykłe mleko lub 1/1
- białko jaj około 150g
- białko w proszku u mnie smak ciasteczkowy

Białka jaj ubijam w mikserze, dodaję wheya, troszkę mleczka kokosowego.
Dodać wiórek i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formować niewielkie kuleczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 7-10 min. Gdy kuleczki się zarumienią wykładamy i czekamy aż ostygną. Smacznego!

Składniki można robić pod siebie, więcej białek, więcej wiórek jak kto woli. Masa nie może być zbyt gęsta, bo kuleczki wyjdą za suche.




Wysłana -
Lody z kalafiora

Dorwałam przepis w Lejdisowskiej kuchni i się zakochałam

Składniki:

- kalafior zamrożony (ja wciskam tyle ile wejdzie mi do blendera)
- słodzik (jak ktoś lubi)
- banan (ja dodaję pół)
- bakalie do posypania na górę (można lub nie)
- whey (u mnie smak ciasteczkowy uwielbiam go )
- trochę mleczka kokosowego, lub wody / mleka

Przygotowanie:

Kalafior lekko rozmrożony wrzucamy do blendera razem ze słodzikiem, bananem i mleczkiem oraz wheyem, blendujemy. Trzeba zblendować dokładnie, żeby nie pozostawały zbyt duże kawałki kalafiora.
Pychotka Jem od jakiegoś czasu codziennie. Na górę można posypać orzechami, kakao wiórkami kokosowymi, rodzynkami jak kto lubi :)




Wysłana -
Budyń jaglany


To coś co też za mną chodzi od dawna :) Podkradziony z Lejdisowskiej strony

Składniki:

- ugotowana kasza jaglana (ja gotuję 30g, można więcej, mniej jak komu pasuje do makro)
- pół łyżeczki kakao,
- słodzik
- bakalie do posypania (można, nie trzeba)
- whey (u mnie ciasteczkowy)
- banan ( u mnie na 30g kaszy pół banana starczy)
- troszkę mleczka kokosowego / lub mleka (nie za dużo 2-3 łyżki starczą, bo masa będzie zbyt rzadka)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Blendujemy ją razem z bananem, białkiem, słodzikiem oraz mleczkiem. Delikatnie kilka razy dosłownie naciskając Pycha :) Na górę sypiemy orzechy, lub inne bakalie wedle uznania.




Wysłana -
Do budyniu zapomniałam napisać, że oczywiście dorzucamy kakao.



Pasztet ze strączków


Składniki:


- mix strączków jakie kto lubi (ważyć i zapisywać jeśli komuś na makro zależy, ja nie ważyłam)
( u mnie wylądowały: ciecierzyca, soczewica czerwona i zielona, groch łuskany, fasola jaś)
Strączki zalewamy wodą i odstawiany najlepiej na całą noc. Każde w osobnym naczyniu.
Po nocy płuczemy i gotujemy około 40-1h.

Przecedzamy, wszystko blendujemy razem doprawiając bazylią, oregano, słodką papryką, rozmarynem (i przyprawami które lubimy) w między czasie kosztować :) Oczywiście bez soli się nie obeszło.

Wszystko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tyle ile wejdzie bo pasztet nie rośnie. Dajemy na 180 stopni na około 30-40 min (max 1h) zależy od piekarnika.
Gdy góra się zarumieni wyciągamy, czekamy aż ostygnie.
Pasztet można mrozić :)














Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2015-11-30 20:33:58
Wysłana -
witamy serdecznie w dziale
Prosił bym też jak będziesz wrzucać przepisy , to wrzucaj je też jako osobny temat .
Wysłana -
Witamy

... to ja bym poprosił o kartonik takiego rafaello


Wysłana -
lodzianin1
witamy serdecznie w dziale
Prosił bym też jak będziesz wrzucać przepisy , to wrzucaj je też jako osobny temat .



Dzięki serdeczne za przyjęcie

Czy dobrze zrozumiałam, zakładam nowy temat w dziale Kuchnia i wrzucam przepis i tak za każdym razem ? Muszę się obyć za zasadami
Wysłana -
K_PS
Witamy

... to ja bym poprosił o kartonik takiego rafaello





Się robi moje wyszło dość suche, ale zjadliwe
Wysłana -
blue_hope
lodzianin1
witamy serdecznie w dziale
Prosił bym też jak będziesz wrzucać przepisy , to wrzucaj je też jako osobny temat .



Dzięki serdeczne za przyjęcie

Czy dobrze zrozumiałam, zakładam nowy temat w dziale Kuchnia i wrzucam przepis i tak za każdym razem ? Muszę się obyć za zasadami


dobrze by było bo w blogu one z czasem gdzieś "uciekną " a tak będą łatwe do złapania choćby przez wyszukiwarkę
Wysłana -
Witam, kolejna odsłona moich wygibasów w kuchni



z pozdrowieniami dla śniadań bez węgli


4 jajka smażone na odrobinie masła klarowanego, do tego rzodkiewki, sałata oraz kilka oliwek czarnych

Om, om om


Do tego 2 śniadanie

PLACUSZKI Z PŁATKÓW JAGLANYCH Z BANANEM I ŻURAWINĄ


Składniki:

- 3 jajka
- płatki jaglane około 30g
- pół banana około 50g
- żurawina suszona około 10g
- przyprawa do szarlotki
- kapka czegoś do smażenia ( u mnie patelnia delikatnie nakropiona olejem z pestek winogron)
- 1 kostka gorzkiej czekolady 90% (około 2g)


+ Jaja kurze (100g) 150g 210 kcal b: 19 g ww: 1 g tł: 15 g
+ Żurawina suszona 30g 34 kcal b: 0 g ww: 8 g tł: 0 g
+ Banan 50g 47 kcal b: 1 g ww: 11 g tł: 0 g
+ Płatki jaglane - Kupiec 30g 110 kcal b: 4 g ww: 21 g tł: 1 g
+ Czekolada gorzka 90% kakao WAWEL 2 g 10 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 1 g

B 23g, T 17g, W 42g kcal: 410g

Masa z pasy kokosowej:

Składniki:

- wiórki kokosowe około 25g
- mleczko kokosowe około 30g
- słodzik (nie trzeba, u mnie 4 tabletki)

+ Wiórki kokosowe 25g 154 kcal b: 1 g ww: 2 g tł: 16 g
+ Mleko kokosowe Diamond 30g 51 kcal b: 0 g ww: 1 g tł: 5 g

205 kcal B 1 g W 2g T 21 g

Przygotowanie:

Jajka rozbijam w misce, dodaję płatków, żurawiny przyprawy do szarlotki, banana kroję w kostkę wszystko razem mieszam, patelnię nakrapiam olejem i formuję na niej placki. Piekę z obu stron po około 1 minucie.
Wstawiam na talerz, w blenederze miksuje wiórki kokosowe, słodzik oraz mleczko. Uzyskaną masą smaruję placuszki. Kostkę gorzkiej czekolady ścieram na małych oczkach dodając efektu wizualnego i posmaku












Strona 1 z 101
Dodaj odpowiedź