SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART] awokado [ART]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12935

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
AWOKADO

OWOC, KTÓRY MÓGŁBY ZDEZAKTUALIZOWAĆ MASŁO I MIĘSO



Tłumaczenie: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska

Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com



Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz unikać cholesterolu i toksyn zawartych w mięsie i nabiale, wprowadź na stałe do swej diety awokado!



DAVID KLEIN [email protected]

tekst pochodzi z Living Nutrition Magazine (Magazynu o żywym pokarmie)





Awokado to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole (przyp. tłum. guakamole to dip, sos do warzyw i chipsów zawierający rozdrobnione awokado), zadowoli cię także jako samodzielny posiłek, w sałatkach i innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie tęskni za tłuszczami zwierzęcymi ponieważ surowe wegańskie tłuste rośliny są tak satysfakcjonujące jak gotowane tłuste, zwierzęce pożywienie i są bardziej odżywcze. W setkach tysięcy przypadków ludzie, którzy przyjęli dietę wegańską przeważnie surową z minimalną ilością gotowanej skrobi oraz prowadzą zdrowy styl życia (w co włączają się regularne ćwiczenia i odpowiednia ilość snu), zrzucają zbędne kilogramy, pokonują choroby, osiągają nową witalność i unikają zabójczych chorób, które są dziś epidemią w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i bardziej dynamiczną osobę. Kilku z najchudszych ludzi, których znam jedzą najwięcej awokado! Gotowane jedzenie, takie jak chleb, makaron, mięso, nabiał i jedzenie na wynos to sprawcy, którzy powstrzymują zjadacza awokado od utraty zbędnego tłuszczu.


Jeśli twym celem jest ograniczyć konsumpcję lub całkowicie odstawić mięso i nabiał, awokado może być idealnym sposobem byś zaspokoił swe naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla zdrowia człowieka. Jest bogate w białka i tłuszcz nieporównywalnie bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Tłuszcz w nim zawarty jest lepiej trawiony niż tłuszcz zwierzęcy″.


Awokado znane jest też pod nazwą aligatorowa gruszka ponieważ jego skórka ma kilka rodzajów szorstkości. W 17 i 18 wieku owoc ten był zwykle nazywany masłową gruszką. W tropikalnej Ameryce Środkowej drzewa awokado rosły dziko przez tysiące lat, dostarczając pokoleniom tubylców odżywczego pożywienia. Aztekowie nazywali je drzewem Ahuacati. Najeżdżające armie hiszpańskie zmieniły nazwę na abocado lub avocado, tak jak nazywają je dziś Anglicy.


Według Małej zielonej książeczki o awokado są przekonujące dowody na to, że drzewa awokado kwitły 50 milionów lat temu tam gdzie dziś jest Kalifornia i mogło być ono pokarmem dinozaurów.


Dzisiejsze awokado pochodzi z trzech naturalnych szczepów. Typ meksykański (śródtropikalny) daje małe owoce, 6 do 10 uncji (180-300g) posiadające połyskującą purpurową, cienką jak papier (gdy dojrzeją) skórkę. Gwatemalski typ (subtropikalny) wydaje średnie owoce w kształcie gruszki, które najpierw są zielone, zmieniają barwę na purpuro-czarną lub miedziano-purpurową gdy dojrzeją, posiadają typowe twarde skorupy. Typ zachodnioindyjski (tropikalny) produkuje kolosalne, gładkie, okrągłe, błyszczące zielone owoce ważące do dwóch funtów (1kg) (niecały kilogram). W USA 95% awokado przeznaczonych na sprzedaż pochodzi z Kalifornii, z małym procentem tych pochodzących z Florydy, Luizjany, Teksasu i Hawajów. California Rare Fruit Growers Fruit Facts w rozdziale pierwszym donosi że awokado dobrze rośnie w dolinach i przybrzeżach Kalifornii, jak na dalekim zachodnim Cape Mendocino czy Red Bluff.


Uprawianie awokado w USA jest względnie od niedawna. Są one dostępne przez cały rok. Czas zbioru zależy od odmiany owocu. Hass, najlepsza handlowa odmiana jest krzyżówką typów meksykańskiego i gwatemalskiego i jest zbierana od stycznia w zależności od miejsca uprawy.


Mała zielona książeczka o awokado donosi także, że drzewa awokado są wielkimi, wiecznie zielonymi drzewami z rodziny wawrzynowatych i istnieje około 400 odmian awokado w handlu. Niektóre z nich to: Bacon, Ettinger,Fuerte, Gwen, Hass, Nabal, Pinkerton, Reed i Zutano. Typy meksykańskie dojrzewają 6 do 8 miesięcy z kwiatu, gwatemalskie zaś 12 do 18 miesięcy.


Istnieją szerokie różnice w smaku poszczególnych awokado, jeśli chodzi o ich słoność, orzechowy posmak, słodycz, odcienie. Jeśli owoc był zerwany zbyt wcześnie może być wodnisty i niesmaczny. Jeśli zbyt późno, niektóre odmiany mają zjełczały smak. Jeśli Bacon smakuje jak bekon to jest zjełczałe. Jeśli awokado ma ciemny miąższ (zgniły), skompostuj je lub ocal dobre części.


W warzywniakach i sklepach spożywczych czasem można natrafic na Cukes (zwane także Koktail lub Palec), te bezpestkowe, kształtem przypominające pikle owoce awokado są wynikiem niewłaściwego zapłodnienia kwiatów. Natrafić tez można na miniaturowe awokado, które ma cienką, czarną jadalną skórkę i anyżkowy smak (jedna z odmian meksykańskich), to przepyszna uczta.


Julie Frink, opiekun Kolekcji Odmian Awokado z Kalifornijskiego Uniwersytetu Stacji Badawczej w Irvine pisze: ″Mam w swoim ogrodzie blisko 20 odmian rosnących awokado i odmiana Hass jest najlepsza. Kilka zielonych odmian, sprzedawanych w sklepach zyskało złą sławę - jedynie owoców o naprawdę zielonej skórce. Większość średnio smakujących awokado została zerwana zbyt wcześnie lub miało złą jakość zapylenia. Fantastyczną ucztą jest Reed. Jakże często te cudowne awokado są zrywane i sprzedawane wiosną, kiedy SA wodniste i niesmaczne. Zielone, wydłużone gruszkokształtne Pinkerton może być fantastyczne, jeśli pozwolimy mu pozostać na drzewie aż w pełni dojrzeje, lecz może tez być gumowate i niesmaczne, jeśli zostanie zerwane zbyt późno″.


Mała zielona książeczka o awokado także utrzymuje, że pole drzew awokadowych może dać więcej jedzenia niż pole uprawne jakichkolwiek innych drzew. wyobraź sobie ekologiczne następstwa-idealnie zdrowe ″mięsne″ jedzenie, które wymaga 1/200 lub mniej areału, który potrzebny jest przemysłowi hodowli bydła na rzeź, i które nie stwarza problemu zanieczyszczenia ani rzezi. Martwisz się choroba wściekłych krów? Jedz surowe awokado, nasiona i orzechy pozostań rozsądny i trzeźwy umysłowo!


Owoce awokado obfitują w substancje odżywcze - witaminę A, B complex, C ,E ,H ,K , kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza niezbędne aminokwasy (które musza być dostarczane przez naszą dietę) z 18 aminokwasami łącznie oraz 7 kwasów tłuszczowych, włączając w to omega 3 i 6. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko, około 2% w części jadalnej. Gwałtownie wzrastający noworodek karmiony piersią uzyskuje nie więcej niż 2% białka z mleka matki, ostrożnie wiec przyjmujemy, że dzieci i dorośli nie wymagają regularnych dostawek jedzenia bogatszego w białko niż awokado. Nasze ciała zużywają przeciętnie 80% białek, gotowane pożywienie jest denaturowane i w większości bezużyteczne, tak więc nasze zapotrzebowanie na białko jest o wiele niższe niż uczą nas o tym nasi dietetycy. Małe awokado daje więcej użytecznego białka niż ogromny stek, ponieważ gotowane białko w mięsie jest uszkodzone i w większości niedostępne dla naszej wątroby, organu, który przetwarza wszystkie białka w ciele. Istnieje jasny dowód z wielu źródeł, że gotowane tłuste i wysokobiałkowe pożywienie jest pierwszym winowajcą w naszym kraju, jeśli chodzi o wywoływanie raka, jak również zapalenia okrężnicy, choroby Crohna i wielu innych schorzeń (natychmiast uleczyłem się z długich chorób, wrzodziejącego zapalenia jelit, 17 lat temu po zaprzestaniu jedzenia mięsa i przyjęciu prawidłowo skomponowanej niskotłuszczowej diety wegańskiej z przewagą surowych owoców i warzyw i od tamtej pory pomogłem ponad 1000 osób pozbyć się podobnych chorób). Dojrzałe, surowe i organicznie wyhodowane awokado jest naturalnie czyste i zasobne we wszystkie składniki których nam potrzeba do zbudowania najwyższej jakości białka w naszym organizmie.


Woda zawarta w awokado wagowo wynosi przeciętnie 70%. Ponieważ awokado jest dojrzałym, soczystym, żywym pod względem enzymów owocem ma pierwszeństwo jako najłatwiej strawne bogate źródło tłuszczów i białek w całej swej formie. Działanie dojrzewania na słońcu przetwarza zestaw białek w proste, łatwo strawne aminokwasy. Zawartość tłuszczu (wagowo) jest różna od 7 do 26% w zależności od odmiany, przeciętnie jest to 15%. Około 63% tłuszczu w awokado jest jednonienasyconych, 20% wielonienasyconych i 17% nasyconych. Awokado są doskonałym źródłem dietetycznego tłuszczu - apetycznego w jego stanie surowym, strawnego i czystego. Dodatkowa zaleta jest to, że owoce awokado nie zawierają cholesterolu.


Awokado jest pożywieniem obojętnym (odczyn alkaliczny), minerały i produkty metabolizmu mają działanie zobojętniające odczyn krwi i innych płynów w ciele. Dlatego ciało ludzkie pracuje by zachować lekko alkaliczne pH (odczyn), alkalizująca dieta jest najzdrowszym sposobem żywienia. Mięso, nabiał i większość surowych orzechów tworzy zakwaszenie w ciele-nadmiar jedzenia tego rodzaju wypłukuje alkalizujący (jako przeciwwaga dla kwasu) wapń z naszych kocico prowadzi do osteoporozy. Dr. D. Graham utrzymuje:


″Aktualne badania kości udowodniły ubytek wapnia z kości po spożyciu już jednego mięsnego posiłku. Podobny posiłek zawierający te sama ilość białka pochodzącego z roślin nie daje efektu ubytku wapnia. Białka owoców i warzyw, które dostarczają kompletu substancji odżywczych niezbędnych człowiekowi musza być rozpatrzone jako bardziej znaczące od białek zwierzęcych, które nie posiadają lub są ubogie w wiele potrzebnych nam koniecznie substancji odżywczych takich jak błonnik, witamina C i moc innych przeciwutleniaczy i substancji odżywczych.″


Jadający awokado którzy stosują zdrową wegańską dietę zwykle doświadczają większego blasku włosów, gładszej, delikatniejszej skóry, szczuplejszego brzucha, rzadszych problemów z wyczerpaniem i wzmocnienie libido. Po odrzuceniu mięsa i nabiału, przejściu na dietę wegańską w 75-100% surową i przyjęciu zdrowego stylu życia, miliony osób zebrało zadziwiające korzyści na zdrowiu i witalności i radości.


JAK JEŚĆ AWOKADO


*w sposób naturalny - użyj swoich palców i paznokci, zedrzyj skórkę. Skórka naturalnie dojrzałego awokado łatwo odejdzie w jednej do trzech części.


Spróbuj tak: przeciągnij całe obrane awokado przez swoje usta i jedz je powoli. Jest to najbardziej zmysłowe z doświadczeń w jedzeniu!

*w sposób nowoczesny - używając noża, przetnij awokado wzdłuż jego osi zachodnio-wschodniej lub południowo-północnej, wyjmij pestkę. Połówki awokado mogą być pokrojone w mniejsze części. Możesz ściągnąć skórkę lub wybrać miąższ łyżeczką. Jedz awokado jako przekąskę lub wybierz wnętrze i przygotuj z niego sałatkę.

*Generalnie awokado wymaga około jednej do dwóch godzin aby żołądek je strawił. Trawienie jest lepsze, gdy będziesz zrelaksowany, głodny, w dobrej formie, dobrze jest jeść awokado na pusty żołądek i postępować według wskazówek prawidłowego łączenia pokarmów (food combining). Jeśli jesteś zmęczony, to zjedzenie awokado może sprawić, że zaśniesz.

*Dla najlepszego trawienia, jedz awokado oddzielnie lub z jakimś niesłodkim i nie skrobiowym owocem lub nie skrobiowym warzywem. Jedzenie awokado z zieleninami, selerem, ogórkiem może wzmocnić proces trawienia przez dodanie enzymów trawiennych. Ludzie ze słabym trawieniem powinni jeść awokado z sałatami w odróżnieniu od jedzenia go oddzielnie.

*Unikaj jedzenia awokado w czasie i w ciągu 20 minut od zjedzenia słodkich owoców lub wypicia słodkiego soku owocowego. Połączenie awokado z kropelką soku z cytryny lub grejpfruta wzmacnia trawienie w wielu przypadkach.

*Odczekaj przynajmniej 3 godziny po zjedzeniu awokado zanim zjesz słodkie owoce.

*Nie łącz awokado z jakimkolwiek innym rodzajem tłuszczu, oleju lub wysokobiałkowym pokarmem takim jak pestki, orzechy, kokosowe orzechy, oliwki, jogurt, śmietana, ser czy mięso. Odczekaj kilka godzin pomiędzy jedzeniem tych pokarmów, choć idealnie jest jedna doba przerwy. Daje to kilka godzin na strawienie i utylizowanie każdego rodzaju ciężkiego i tłustego jedzenia a ciało ma możliwość trawienia tylko jednego tłuszczu naraz.

*Niektórzy stają się ospali i nie funkcjonują dobrze, kiedy rano solidnie się najedzą, dla nich lepiej będzie kiedy zjedzą awokado w południe lub później.

*Unikaj jedzenia awokado jeśli doświadczasz refleksu kwasu, niestrawności, bólu gardła, zapalenia lub gorączki.

*Przejadanie się awokado może spowodować senność, zbyt wysoki poziom kwasu w żołądku i wysypki na skórze.

*Ilość awokado, która jest dla nas zdrowa zależy od naszych funkcji trawiennych i preferencji. Ogólnie, jedno na dzień, 3 do 6 na tydzień jest dobrym planem. Dla najlepszych wyników słuchaj swego ciała i zmysłów i obserwuj swój poziom energii, trawienie i wydalanie.

POMYSŁY NA PRZYGOTOWANIE AWOKADO

rozsmaruj awokado (masło awokadowe) na pieczonych ziemniakach
posmaruj takim masełkiem warzywa przygotowane na parze
podgrzej masę awokadową i dodaj ją do prażonej kukurydzy
rozsmaruj awokadowe masełko na pełnoziarnistym chlebie lub kukurydzianych placuszkach tortilla
maczaj w maśle z awokado chipsy kukurydziane, możesz wykorzystać nieuszkodzone skórki awokado na miseczki

NA SUROWO

przekrój awokado i usuń pestkę, a potem wybierz miąższ łyżeczką lub kawałkiem selera, marchwi, brokuła, czerwonej papryki lub jedz je jako przekąskę.
dodaj do sałatki, niech to będzie dressing (lekki sos)
zmieszaj z posiekana papryką, pomidorem, selerem, sokiem z cytryny lub guakamole.
czas na imprezkę: pokrój awokado w słupki lub kostki, nabij na wykałaczki i podaj jako przekąskę (komu potrzebny jest obciążający cholesterolem i pełen tłuszczu ser?)
zrób kanapki wegańskie lub zawijki, połóż pokrojone warzywa, kiełki, pomidory i kawałki awokado na liściach sałaty lub kale albo kapusty, zwiń je razem i podawaj tak
dodaj do rozdrobnionych warzyw-sałatek, pasztetów z warzyw i ciasteczek
zrób sos z awokado i soku z marchwi lub awokado i soku pomidorowego i selerowego (dodaj kroplę soku z cytryny lub grejpfruta i/lub zioła do smaku)
masełko awokadowe- rozsmaruj awokado na świeżo wyłuskanych ziarnach kukurydzy
posmaruj nim esseński chleb(ze skiełkowanych zbóż)
nadziej awokado warzywa np. wydrążoną paprykę (całą lub połówki i podawaj jako kanapki lub przystawkę

PRZEPIS

Awokado i skrobiowe pokarmy (takie jak ziemniaki, chleb, ziarna, kukurydza, wyrośnięta marchew) mogą wydawać się dobrym połączeniem, ale dla dobrego trawienia nie łącz awokado z pokarmami skrobiowymi.


KILKA NIEZWYCZAJNYCH ZASTOSOWAŃ AWOKADO


*Roślina doniczkowa. Wbij wykałaczki w boki pestki awokado i zanurz je po czubek w filtrowanej wodzie w szklanym naczyniu. Gdy roślina zakiełkuje, przełóż ja do garnka na kilka tygodni. Na stronie internetowej poświęconej awokado, dr. M. Lu Arpaia i dr. B. Faber donoszą:


″Możliwe jest, by awokado wyrosło z pestki, ale nie można pozwolić by wyschło. Uważaj czy nasienie jest wynikiem krzyżowego zapłodnienia, drzewko, które wyrośnie może być odmienne od tego skąd pochodził owoc. Na przykład jeśli twoja roślina pochodzi z odmiany Hass, drzewko, które otrzymasz może być czymś pomiędzy Hass a czymś innym. Nie będzie to Hass! Także, miej na uwadze, że awokado wyrastające z pestki potrzebują na to 5 do 13 lat i więcej zanim wydadzą kwiaty i owoce. Kiedy zacząłem hodować awokado z pestki, zwykle brałem ja z owocu, obcinałem ¼ pestki ostrym nożem i zasadzałem pestkę w garnku z ziemią. Trzymaj ja w wilgoci i czekaj (czas zakiełkowania jest różny)


*Krem do rąk. Jeśli masz zniszczone dłonie lub chcesz zapobiec ich uszkodzeniom w zimie, wcieraj w nie nieco awokado


*Krem do golenia. Posmaruj się nim


*Ochrona przed słońcem. Nie ma filtru przeciwsłonecznego, ale może pomóc zachować nawilżenie skóry


*Krem do masowania dłoni i stóp. Dziel się ze swoim partnerem luksusowym i relaksującym kremem. Jeśli oboje myślicie o seksie, nie zatrzymujcie się jedynie na dłoniach i stopach.


1 AWOKADO
2 MIĘSO

1 pełne wody i bogate w błonnik
2 niska zawartość wody brak błonnika

1 zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
2 aminokwasy są zniszczone gotowaniem

1 nie zawiera cholesterolu
2 bogate w cholesterol

1 trawienie go zajmuje 2-4 godziny nie gnije w trzewiach
2 trawienie trwa 12 - 24 godzin, zatruwa i zanieczyszcza krew tkanki i mózg

1 nie zawiera pasożytów, ani guzów nowotworowych patogenów
2 czasami ma pasożyty patogenny i guzy

1 nie dostarcza nam żadnych szkodliwych chemikaliów
2 posiada dużo chemii antybiotyków, leków i hormonów

1 bogate w wodę i nie alergizujące
2 białka mięsa są uczulające i obciążają krew
1 nie trzeba go gotować ani przygotowywać oprócz obrania
2 jedzenie na surowo grozi zakażeniem patogennymi pasożytami, gotowany tłuszcz jest rakotwórczy, białka ścięte, minerały rozłożone ciepłem zaczynają odkładać się w żyłach i jelitach wiodąc do sklerozy, chorób serca, Alzheimera...

1 w 100% zdrowe
2 największe ryzyko dla ryzyko dla zdrowia,zagrożenie rakiem, zapaleniem okrężnicy, cukrzyca, otyłością i wieloma innymi chorobami

1 alkalizujące
2 zakwaszające

1 energia wymagana do strawienia zabiera ok. 50% energii awokado i innych tłuszczów roślinnych organizmu i więcej niż 3 dni jest o połowę mniejsza niż dla mięsa by je strawić i wypłukać a czas trawienia spada dramatycznie
2 toksyny z jego rozkładu w jelicie a układ odpornościowy odpowiada na toksyczne białka drażniące krew

1 100% ekologiczny stan
2 zanieczyszcza środowisko, wymaga 200 razy większego areału i 10 razy więcej wody by wyprodukować funt jedzenia (około 220 galonów wody na funt awokado i 2400 galonów na funt wołowiny), wypasy powodują erozje gleby, a w niektórych krajach ubywanie lasów, płynne, stałe i gazowe odchody zwierzęce zanieczyszczają atmosferę, lądy i wody.




KILKA FAKTÓW I MITÓW O AWOKADO


1.To warzywo.

Prawda: akurat jest to oleisty owoc jagodowy!

2. Ma dużo cholesterolu.

Prawda: nie ma cholesterolu. Tylko pokarm zwierzęcy zawiera go.

3.Jest bogate w tłuszcz.

Prawda: wagowo awokado zawiera 30% łatwo strawnych kwasów tłuszczowych i około 70% wody.

4.Jego nasycony tłuszcz może być niebezpieczny.

Prawda: tylko 2,5% jadalnych części awokado posiada nasycony tłuszcz a nie podgrzany nasycony tłuszcz pochodzący z roślin nie jest toksyczny.

5.Jest tuczące.

Prawda: to gotowana skrobia, mięso, nabiał i przetworzony cukier w diecie tuczy nasze komórki tłuszczowe. Większość aktywnych ludzi, którzy jedzą awokado jako część wegańskiej diety z przewaga surowego nie ma problemu ze straceniem nadmiaru tłuszczu i pozostaniem szczupłym.

6.Owoce dojrzewają na drzewie.

Prawda: awokado nie zmięknie na drzewie. Gdy spadnie lub zostanie zerwane, trzeba pozwolić mu mięknąć przez 4 do 17 dni w zależności od odmiany, temperatury i wilgotności środowiska.

7.Najlepiej dojrzewa w torebce (woreczku foliowym).

Prawda: niekoniecznie. Trzymaj swoja tygodniowa partię awokado na stole kuchennym, ladzie czy w pudełku lub gdziekolwiek indziej na świetle dziennym. Uszczypnij czubek i dół każdego ranka i kiedy oba końce owocu poddają się naciskowi, oznacza, że są dojrzałe. Włóż je do lodówki, jeśli nie są gotowe do jedzenia.

8.Nie daje się zamrozić.

Prawda: daje się! Zawiń dojrzałe awokado w plastik lub trzymaj je w plastikowym woreczku lub pudełku. Jeśli zbyt długo jest zamrożone, może się zepsuć. Wyjmij niedojrzałe awokado z zamrażarki 2 lub 3 dni wcześniej zanim planujesz je zjeść.

9.Trzeba trzymać pestkę awokado razem z guakamole żeby nie sczerniało.

Prawda: to stary mit! Zawiń je w plastik by się nie utleniało.

____
znalazlem ten oto artykul , byla w nim tabelka i jesli cos wyszlo mi nie tak w porownaniu mieso-awokado to sorry.
artykul skopiowany


Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-02-08 15:23:54
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 264 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8599
Ciekawy artykuł, dowiedziałem się czegoś o tym owocu. Jeśli zobaczę awokado w jakimś hipermarkecie to kupię, ale moim zdaniem nie ma się tym co podniecać ;D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no coz artykul pro-awokadowy pisany aby pokazac owoc w jak najlepszym swietle. nie bylo chyba na sfd wiec umiescilem , kilka ciekawostek zawsze warto przeczytac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 98000
pobieżnie przeczytałem.

Spróbuj tak: przeciągnij całe obrane awokado przez swoje usta i jedz je powoli. Jest to najbardziej zmysłowe z doświadczeń w jedzeniu! --- to mi się nie podoba. bardzo.

łap SOG'a, może komuś się to kiedyś przyda

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51764 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349824
odczyn alkaliczny to odczyn zasadowy, nie obojętny,
całość zaraz przeczytam.


Przeczytałem tak 70%, na bf była kiedyś sekta, która żywiła się energią,
tu mamy do czynienia z jakimiś chorymi fanatykami awokado,
tekst w wielu miejscach przejaskrawiony i ponaciągany.

pzdr/

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2009-02-08 20:36:47

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11145 Napisanych postów 51525 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no jak to nazwalem - ciekawostki ,

trudno zebysmy wpjeprzali awokado z ryzem po treningu

co do alkalicznosci faktycznie zamotali,

ale czytalo sie przyjemnie

Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-02-09 14:32:09
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jadło po treningu

Następny temat

Proporcja WW i B w jednym posilku.

WHEY premium