Ciasto biszkoptowe z truskawkami (bezglutenowe)
Składniki:
- 5 jaj
-
40g mąki ziemniaczanej + mąka do obtoczenia truskawek
- 60g mąki gryczanej
- 50g erytrytolu
- aromat waniliowy
- ok 150g truskawek
Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać erytrytol i dalej ubijać. Następnie, cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać aromat. Mąki połączyć, wsypać częsć do masy i delikatnie wymieszać, resztę mąki dodawać partiami i wymieszać - krótko, jedynie do połączenia składników. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o srednicy ok 20cm. Truskawki obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć na wierzch ciasta. Ja używałam bardzo małych truskawek. Zapewne większosć z nich zanurzy się w całosci.
Piec ok 30minut - sprawdzić patyczkiem, czy już suchy.
Po ostygnięciu udekorować jogurtem greckim zmieszanym z sokiem z połówki cytryny i erytrytolem oraz ułożyć na wierzchu truskawki.
Makro całosci:
739,8 kcal B:39,6 g W:85,7 g T:26,5 g
Makro kawałka:
92kcal B:4,8 W:11g T:3,3g
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 06/07/2017 18:02:46
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 06/07/2017 18:03:33